24-åriga Frida Stenberg mördades med slaktmask.
1 av 2
24-åriga Frida Stenberg mördades med slaktmask. - Foto: Privat
37-åringens advokat, Thomas Bodström tycker att det är bra att rättegången tas om.
2 av 2
37-åringens advokat, Thomas Bodström tycker att det är bra att rättegången tas om.

Rättegången mot Fridas mördare måste tas om

Frida Stenberg, 24, avrättades av sin exsambo med en slaktpistol. Han dömdes till 14 års fängelse. Men nu måste rättegången tas om.


LULEÅ. Efter en infekterad vårdnadstvist sökte barnens 37-årige pappa upp sin exsambo, Frida Stenberg, 24, satte en slaktpistol mot hennes huvud och tryckte av.

I början av janari i år dömdes han till 14 års fängelse.

Men nu måste rättegången tas om. Detta sedan hovrätten för övre Norrland begärt in ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd för att kunna avgöra om den rättspsykiatriska undersökningen genomförts på ett korrekt sätt.

Professorn som skulle ha granskat utredningen blev sjuk - och allt fördröjdes.

– För att kunna utdela en korrekt dom måste minnesbilden av vad som sagts vara färsk. I det här fallet har det tagit för lång tid, säger Ulrika Karlsson, domstolssekreterare vid hovrätten till Norrbottens-Kuriren.

Det är mycket ovanligt att en rättegång görs om och kammaråklagare Karin Hansson säger att hon aldrig varit med om någonting liknande

37-åringens advokat, Thomas Bodström, tycker däremot att beslutet är bra.

– Det har gått så lång tid och det är så oerhört viktigt med tanke på rättssäkerheten och så vidare att alla vittnesmål är färska när hovrätten ska fatta sitt beslut.

Att hitta ersättare när en granskare insjuknar är inte helt enkelt menar Bodström.

– Det är ganska få människor som kan göra det och det är ganska stort tryck på de personer som gör det, säger han till nyhetsbyrån TT.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

Hizbollah: Skickat drönare mot Israel

Den Irantrogna shiamilisen Hizbollah i Libanon tar på sig en drönarattack mot Israel på tisdagen.

Bostadsbyggandet faller i USA

Bostadsbyggandet i USA sjunker. Nystartade bostadsbyggen föll med 14,7 procent i mars, till en årstakt på 1,32 miljoner byggen. Det är den lägsta nivån sedan augusti i fjol, visar nya siffror från det amerikanska handelsdepartementet.

Hjälp, mitt barn har också börjat snusa • Experten: "Skäms"

Hur ber man sitt barn sluta snusa utan att det blir ett bråk? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som avslöjar hur man gör.

IMF höjer global tillväxtprognos

Internationella valutafonden (IMF) höjer prognosen för global tillväxt 2024 ett snäpp, till 3,2 procent. Det är 0,1 procentenhet högre än vad IMF:s ekonomer såg framför sig i januari.

Ökad ilska och oro i M efter opinionsmätning

På onsdagen röstar riksdagen om den nya könstillhörighetslagen. Samtidigt har en ny opinionsmätning eldat på "oron, ilskan och frustrationen" inom Moderaterna för lagförslaget.