Rättegången mot Fridas mördare måste tas om

- 17/05/2010, 10:55 -
24-åriga Frida Stenberg mördades med slaktmask.
1 av 2

24-åriga Frida Stenberg mördades med slaktmask.

Privat

37-åringens advokat, Thomas Bodström tycker att det är bra att rättegången tas om.
2 av 2

37-åringens advokat, Thomas Bodström tycker att det är bra att rättegången tas om.

Frida Stenberg, 24, avrättades av sin exsambo med en slaktpistol. Han dömdes till 14 års fängelse. Men nu måste rättegången tas om.

LULEÅ. Efter en infekterad vårdnadstvist sökte barnens 37-årige pappa upp sin exsambo, Frida Stenberg, 24, satte en slaktpistol mot hennes huvud och tryckte av.

I början av janari i år dömdes han till 14 års fängelse.

Men nu måste rättegången tas om. Detta sedan hovrätten för övre Norrland begärt in ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd för att kunna avgöra om den rättspsykiatriska undersökningen genomförts på ett korrekt sätt.

Professorn som skulle ha granskat utredningen blev sjuk - och allt fördröjdes.

– För att kunna utdela en korrekt dom måste minnesbilden av vad som sagts vara färsk. I det här fallet har det tagit för lång tid, säger Ulrika Karlsson, domstolssekreterare vid hovrätten till Norrbottens-Kuriren.

Det är mycket ovanligt att en rättegång görs om och kammaråklagare Karin Hansson säger att hon aldrig varit med om någonting liknande

37-åringens advokat, Thomas Bodström, tycker däremot att beslutet är bra.

– Det har gått så lång tid och det är så oerhört viktigt med tanke på rättssäkerheten och så vidare att alla vittnesmål är färska när hovrätten ska fatta sitt beslut.

Att hitta ersättare när en granskare insjuknar är inte helt enkelt menar Bodström.

– Det är ganska få människor som kan göra det och det är ganska stort tryck på de personer som gör det, säger han till nyhetsbyrån TT.