Måndag 26 Sep
Stockholm

ÖB vill utreda källforskning

– Har ett sådant fel begåtts måste det vara en rättssak, säger Syrén.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Svenska Dagbladets uppgifter om att Försvarets informationsstab efterforskat nyhetsmediers källor i Afghanistan bör bli en rättssak, anser ÖB Håkan Syrén.

Uttalandet gjorde Sveriges överbefälhavare i en frågestund efter ett anförande vid Folk och försvars rikskonferens i Sälen på söndagseftermiddagen.

– Som myndighetsansvarig, om jag får ett påstående om att det efterforskas källor, som är lika med grundlagsbrott, vill jag självklart utreda det. Har ett sådant fel begåtts måste det vara en rättssak, sade Syrén vid en följande presskonferens.

– Vi måste ha ett sätt att arbeta så att de här felen inte uppstår. Vi måste också titta på de utpekade individer som ska ha gjort detta, om det ska utmätas ansvar.

Svenska Dagbladet har i två artiklar inför konferensen hävdat att Försvarets informationsstab krävt in alla mejl från enskilda soldater till svenska journalister från styrkan i Afghanistan. Som bevis har bland annat en del av ett mejl visats i faksimil, som antyder att sådana mejl samlats in och sänts över till informationsstaben.

Erik Lagersten, ny chef för staben, säger att han ur publiceringarna ännu bara ser "påståenden och insinuationer", och att han anser att enda vägen framåt är att någon drabbad anmäler det hela till justitiekanslern (JK).

– Det vore naturligt, säger han.

– Håkan Syrén kunde på söndagen inte utlova att försvaret inleder en egen granskning. Han vill först hålla möten med Försvarets ledningsgrupp, sade han.

– Det finns överhuvudtaget inte på min karta, att sådant här ska förekomma, sade ÖB också.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.