Anstormande abortturism uteblev

Polen: Det är för dyrt att göra abort i Sverige.


SVERIGE. "Stoppa abortturismen!" och "Ja till livet!". Kristdemokrater skrek sig hesa. Förgäves.

I början av 2008 fick socialminister Göran Hägglund, trots hårt motstånd inom partiet, driva igenom lagen som ger utländska kvinnor rätt att göra abort i Sverige, utan att först söka tillstånd hos Socialstyrelsen.

Varnande finger kom främst från kd som trodde att Sverige skulle översvämmas med kvinnor från andra länder. Men nu visar en rundringning som Ekot gjort att det inte blev som motståndarna befarat.

– Vi förväntade oss faktiskt att det skulle komma från Polen och så vidare, men det har inte varit en enda, säger Ingrid Ekstrand, chef på gynekologmottagningen i Karlskrona.

Enligt RFSU beror det på ekonomi. Att göra abort i Sverige är helt enkelt för dyrt.

– Jag tror att ekonomin sätter käppar i hjulet för kvinnor att komma hit och det är viktigt att diskutera i fortsättningen vilket ansvar Sverige kan ta här, säger Åsa Regnér, generalsekreterare på RFSU.

Detta bekräftas också av Wanda Nowicka, chef för Federationen för kvinnor och familjeplanering i Polen, som säger att kostnaden de facto är för hög, skriver Ekot.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.