- Foto: Kristofferskolan.se

Waldorfskolor hotade av ny lag

Den nya skollagen - som väntas klubbas på lördag - skapar ett moment 22 för landets Waldorfskolor.


Den nya skollagen som riksdagen ska ta ställning till på måndag innebär att alla skolor - inklusive friskolorna - bara får anställa behöriga ­lärare. För Waldorfskolorna innebär det att de inte kan utbilda behöriga lärare med Waldorfkompetens.

– Det nya lagförslaget gör det nästan omöjligt att driva Waldorfskolor i framtiden, säger Caroline Bratt, lärare på Waldorfs lärarhögskola till Svenska Dagbladet.

Trots att allianspartierna och utbildningsminister Jan Björklunds folkparti hyllar mångfalden och friskolorna kan regeringens nya skollag alltså innebära ett dråpslag för en av landets största friskolekoncerner.

Tidigare har Waldorfskolorna samarbetat med Lärarhögskolan - men när den blev en del av Stockholms universitet avbröts samarbetet – universitetet ansåg att Waldorflärarnas kurslitteratur var för ovetenskaplig.

Nu vill man i stället inleda ett samarbete med Södertörns högskola, men det kan ta ett par år innan de första lärarna kan börja läsa. Och under tiden väntas stor brist på Waldorflärare uppstå.

– Sedan tar det ytterligare fem år innan de första tar examen. Det kommer att gå minst sju år utan en enda ny Waldorflärare i Sverige, och om vi inte får ett samarbete nu, då tar det längre tid, säger Caroline Bratt på Waldorflärarhögskolan till SvD.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!