- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Jobbar på Migrationsverket - rasist på Facebook

En handläggare på Migrationsverket utreds efter att ha uttryckt sig "rasistiskt" på Facebook, uppger Ekot.


I samband med upploppen i Rinkeby i början av juni klottrade mannen, som jobbar som handläggareMigrationsverket, ner sin egen facebookvägg med kommentarer, som tolkats som rasistiska.

– Vi handlägger ärenden som påverkar människors liv, och att i det läget ta ställning till olika folkgrupper låter sig inte göras. Den här typen av åsikter är inte förenliga med att jobba för Migrationsverket, det är inte den andan vi jobbar i, säger Jonas Lindgren som är kommunikationschef på Migrationsverket, till Sveriges Radios Ekotredaktion.

En av statusuppdateringarna lät till exempel så här:

"Kan ingen ansvarig skicka dessa förstörande element från Rinkeby med rötterna i andra länder hem till sina mor- och farföräldrar för att lära sig lite ödmjukhet?"

Själv anser handläggaren att hans kommentarer inte är rasistiska. De handlar bara om de ungdomar som deltog i upploppen - inte om folk i Rinkeby generellt.

– Jag är väldigt tydlig med vilka jag pratar om, det är dem som missköter sig alltså. Jag menar, en skithög är ju en skithög även om det är du eller jag eller någon som kommer från ett annat land, säger han.

Men Jonas Lindgren delar inte mannens uppfattning.

– Det är väl faktiskt inte bara upp till en person att avgöra om han eller hon kan skilja på sak och person, och på privatliv och yrke. Här har vi uppenbarligen en person som har starka privata åsikter mot olika folkgrupper. Det gör i min värld givetvis den personen djupt olämplig att handlägga ärenden som rör inte bara den folkgruppen, utan alla folkgrupper, säger han till SR.

Nu ska mannen internutredas av Migrationsverket.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!