Städare vaktade kärnkraftverk

- 14/10/2008, 08:06 -

Nu avslöjas flera allvarliga säkerhetsbrister i Oskarshamns kärnkraftsverk som nu anmäls till Åklagarkammaren.

OSKARSHAMN. Kärnkraftverk Oskarshamn är i blåsväder igen. Det har tidigare sig att kärnkraftverkets bomb-avsökning varit otillförlitlig. Nu har fler allvarliga brister och "oklarheter" upptäckts i verksamheten.

– Det var ett avbrott från rutinerna, konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM). Men om det var rätt eller fel vill inte SSM:s pressansvarige, Anders Bredfell, uttala sig om förrän alla fakta är på bordet.

Det är kärnkraftinspektionens så kallade RASK-utredning som avslöjar de allvarliga bristerna i Oskarshamnsverkets verksamhet.

Strålsäkerhetsmyndigheten skriver i sin anmälan mot OKG Aktiebolag och Oskarshamns kärnkraftverk:

"Genom att OKG Aktiebolag låtit in- och utpasseringskontrollen vara obemannad under delar av natten har bolaget inte haft bevakningspersonal på det sätt som föreskriften förutsätter. Strålsäkerhetsmyndigheten lämnar därför in en anmälan om misstanke om brott till Åklagarkammaren i Kalmar."

Säkerhetsskyddschefen Michael Stahr menar att man inte har resurser nog på Securitas som egentligen sköter bevakningen. Man tar då in lokalvårdare för att sköta en av de viktigaste säkerhetsfunktionerna.

– Det är ganska resurskrävande och de har inte personalresurser att fixa det här enskilda fallet. Men de har inte ersatt Securitas-kompetens på något sätt. De ersätter en funktion, att meddela bevakningscentralen om någon kliver över staketet, säger Michael Stahr, enligt Aftonbladet.

Om en obehörig person får tillträde till kärnkraftverket kan de få katastrofala konsekvenser för den allmänna säkerheten. Kärnkraftverksamhet bör överhuvudtaget inte sammankopplas med begreppet "oklar".

Skrivet av: