Fadern förvarade bland annat laddade hagelgevär i sitt vapenskåp. Ett av dessa fick pojken tag i.
1 av 2
Fadern förvarade bland annat laddade hagelgevär i sitt vapenskåp. Ett av dessa fick pojken tag i.
En tragisk familjeolycka inträffade på tisdagsförmiddagen i Alingsås.
2 av 2
En tragisk familjeolycka inträffade på tisdagsförmiddagen i Alingsås. - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

12-åring vådasköt sin farmor till döds

En tragisk familjeolycka inträffade under tisdagsförmiddagen i ett hus i Alingsåstrakten. Pojken smög ut för att skjuta fåglar då han snubblade och vådasköt sin farmor.


ALINGSÅS. Olyckan inträffade i ett samhälle i Alingsåstrakten under tisdagsförmiddagen.

En 12-årig pojke var under natten mot tisdagen uppe och letade rätt på nycklarna till sin pappas vapenskåp. Han plockade med sig två salongsgevär och ett hagelgevär som han gömde under sin säng.

På tisdagsmorgonen kom pojkens farmor för att passa 12-åringen och hans tre syskon, medan pappan for ut för att fiska.

Skulle skjuta fåglar

När pappan lämnat huset tog pojken fram ett av de laddade gevären för att skjuta fåglar. Enligt polisen i Västra Götaland snubblade 12-åringen sedan på gräsmattan och vådasköt sin farmor som stod i köket inne i huset.

Farmodern, 65, avled senare på platsen.

Hans von Essen, riksjaktsvårdskonsulent på Jägareförbundet, säger till Nyheter24 att den här typen av olyckor är "extremt ovanliga".

– Det låter som en väldigt unik olycka. Att människor vådaskjuts till döds med jaktvapen händer sällan. Att dessutom barn är inblandade har jag nog aldrig hört talas om.

"Vapeninnehavarens ansvar"

Hans von Essen säger vidare att vapenlagarna i Sverige är stränga och att de dessutom skärpts på senare år. Gevär av det här slaget måste förvaras i låsta skåp och nycklarna ska även de placeras på ett betryggande sätt.

– Det ska vara omöjligt för barn att överhuvudtaget få tillgång till den här typen av vapen. Det är tydligt att vapeninnehavaren brustit i sin hantering, säger Hans von Essen till Nyheter24.

Alla anhöriga är underrättade om olyckan och platsen har spärrats av för teknisk undersökning.

Polisen har inlett en förundersökning gällande vållande till annans död.   

Senaste nytt

Flying Tiger jagar ny delägare

Lut läcker från pappersbruk: "Har nått sjön"

En stor lutläcka från Billingsfors bruk är fortfarande inte under kontroll. Under natten mot tisdagen inträffade dessutom ytterligare en läcka.

Ukraina: Ryskt fartyg vid Krim träffat

En patrullbåt i Rysslands Svartahavsflotta har träffats av havsdrönare, enligt ukrainska uppgifter.

Börsen mot svag öppning nedåt

Det pekar svagt nedåt i terminshandeln på IG Markets inför tisdagens öppning på Stockholmsbörsen. Det ligger i linje med utvecklingen på börserna i Frankfurt och London.

Stort bakslag för Iphone-försäljningen i Kina

Försäljningen av Apples Iphone-mobiler föll med 24 procent under årets första sex veckor jämfört motsvarande period i fjol, enligt analysföretaget Counterpoint Research. Därmed sjönk Iphone till plats fyra på den kinesiska marknaden när det gäller så kallade smarta mobiltelefoner.

Över 800 avrättades i Iran i fjol

Iran avrättade 834 människor under 2023. Det är den högsta siffran sedan 2015, visar en färsk rapport. Under året genomfördes 43 procent fler avrättningar jämfört med 2022.