Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lättare jaga trakasserier på nätet

- 23/01/2009, 16:26 -

Polisens trappar upp kriget mot trakasserier och fildelning på nätet.

Polisens möjligheter att komma åt trakasserier på nätet och olaglig fildelning ska öka, enligt ett nytt förslag, som också gör det lättare att pejla mobiltelefoner.

Samtidigt skärps kontrollen av hur polisen sköter övervakningen.

– Det ska räcka med brottslighet som straffas med böter för att polisen ska få ut uppgifter om vem som har ett visst IP-nummer, föreslår regeringens utredare Stefan Reimer.

– Det ska inte som i dag krävas fängelsenivå, säger han.

Regeringen har redan föreslagit en lagändring som ska ge musik- och filmbolag rätt kräva ut uppgifter om IP-adresser som använts för illegal fildelning. Då motiverade justitieminister Beatrice Ask (m) det häftigt kritiserade förslaget med att det var en mjukare civilrättslig väg att komma åt sådan fildelning.

Men redan innan den så kallad Ipred-lagen är antagen i riksdagen förslås nu, på Asks uppmaning, att även polisen får samma rätt.

Det är väl ändå rimligt att polisen har åtminstone likvärdiga möjligheter. Jag tycker inte det är konstigt, säger hon.

Reimer framhåller att förslaget inte bara öppnar för polisiär fildelarjakt, utan också bekämpning av andra nätbrott.

– Vi har alla dessa trakasserier på internet, olaga hot, ofredande och förtal, där det här krävs för att man överhuvud taget ska kunna utreda brotten, säger Reimer.

Huvudförslaget handlar dock om att skärpa tillsynen av säkerhets- och kriminalpolisers tillgång till uppgifter om vem som kommunicerat med vem via telefon, fax, sms eller epost. I dag görs närmare 10 000 sådana förfrågningar av kriminalpolis enligt lagen om elektronisk kommunikation (LEK) som varken kräver misstänkta eller domstolsinblandning.

Reimer föreslår att den möjligheten slopas. När polisen utreder brott ska i stället lagen om hemlig teleövervakning användas, som kräver en misstänkt brottsling, domstolsbeslut och en rad andra villkor. Den lagen används i dag för omkring 1 300 förfrågningar.

Skrivet av: