Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bannlysning lyfts från brödraskap

Nyheter | 24/01/2009 15:51

Påven lyfter bannlysningen av katolska prästbrödraskapet S:t Pius X.

Benedikt XVI lyfter bannlysningen av det ultrakonservativa katolska prästbrödraskapet S:t Pius X (SSPX) som hyser högerextremister och Förintelseförnekare och som väckt stor uppståndelse i Sverige.

"Jag har inspirerats av den Helige Ande att ta detta steg, och det är min förhoppning att vi snart ska nå full gemenskap", skriver påven i sitt dekret enligt ett pressmeddelande från Stockholms katolska stift.

SSPX bildades 1969 av den franske ärkebiskopen Marcel Lefebvre. Han var kritisk till att katolska kyrkan förändrades i modernare riktning. Brödraskapet bannlystes i slutet av 1980-talet med olaglig biskopsvigning som motivering.

SSPX väckte stor uppmärksamhet i Sverige häromveckan när Sveriges Televisions Uppdrag Granskning rapporterade att det hyser högextremister och Förintelseförnekare och att Svenska kyrkan upplåtit kyrkor för brödraskapet.

Men enligt Stockholms katolska stift har SSPX:s nuvarande ledare, biskop Bernard Fellay, i ett brev till påven bland annat betonat att brödraskapet "vill vara en del av familjen och förbli katoliker och lägga all vår kraft i tjänst för Kristi Kyrka...".

Anders Arborelius, katolsk biskop i Stockholm, välkomnar beskedet:

"Framför allt välkomnar jag att det innebär att de tydligt och klart har tagit avstånd från rasistiska och anti-semitiska uttalanden som gjorts av personer i deras krets", skriver han.

Skrivet av: