- Foto: Lars Magne Hovtun / FORSVARET / SCANPIX

Nu förbereder sig Försvaret på nästa läcka

Snart släpper Wikileaks ytterligare 15 000 dokument om kriget i Afghanistan. Försvarsmakten säger sig vara redo att granska dokumenten direkt när det kommer ut. – Det finns orsaker till att viss information är hemligstämplad, säger Torbjörn Gustafsson vid Försvarsmakten.


STOCKHOLM. I den så kallade Afghan War Diary, över 70 000 hemliga dokument om kriget i Afghanistan, nämdes Sverige vid flera tillfällen.

Bland annat röjdes hur svenska bombtrupper arbetar och attacker mot svenska trupper beskrivs.

Must, den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, gjorde snabbt en granskning av materialet.

– Men vi är fortfarande inte klara med slutanalysen, vi måste lägga ihop all information och dra slutsatser om hur den kan påverka vår verksamhet sammantaget, säger Torbjörn Gustafsson vid Försvarsmaktens informationsenhet till Svenska Dagbladet.

Snart väntar ytterligare dokument att släppas av Wikileaks. Denna gång rör det som 15 000 dokument, som av säkerhetsskäl inte släpptes med en gång.

Försvarsmakten säger nu att det vore "mycket allvarligt" om de resterande dokumenten skulle påverka den svenska insatsen i Afghanistan.

– Vi sitter och väntar. Vi måste snabbt ta reda på om det framkommer uppgifter som kan vara menliga för våra soldater i utlandstjänst som gör att vi måste förändra delar i vår verksamhet, säger Torbjörn Gustafsson till SvD.

– Det finns orsaker till att viss information är hemligstämplad när den kan riskera liv och lem på de soldater som befinner sig på utlandstjänst.

USA har vid flera tillfällen uppmanat Wikileaks att inte lägga ut de ännu opublicerade hemliga dokument som sajten säger sig ha tillgång till.

Wikileaks grundare Julian Anssange har tidigare sagt att Pentagon avböjt att förhandsgranska dokumenten för att ta bort känslig information. Wikileaks, säger han, har inte resurserna att själv gå granska dokumenten.

– Vi kommer absolut att publicera, sa han.

Men Pentagon tillbakavisar Assanges uppgifter och menar att de inte sett röken av några sådana förfrågningar.

/
/
/
USA
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.