Massgripande efter protest vid SD-möte

Sverigedemokraterna attackerades med stenar och ägg.


STOCKHOLM. Motdemonstranter protesterade under söndagen mot ett torgmöte på Norrmalmstorg i Stockholm arrangerat av Sverigedemokratisk Ungdom.

Sammanstötningarna blev våldsamma och ett 60-tal personer greps. Alla släpptes senare.

De gripna misstänks för störande av allmän sammankomst eller ohörsamhet mot ordningsmakten. En person misstänks också för försök till våld mot tjänsteman.

Äggkastning

– Ett antal av motdemonstranterna utmärkte sig genom att kasta ägg och sten på den tillståndsgivna demonstrationen. De har också stört demonstrationen genom skrik och burop, säger Anders Bjäregård, polisens insatschef, till TT:s reporter på plats.

En motdemonstrant togs också om hand av polisen sedan han försökt nå fram till Erik Almqvist, ordförande i SD:s ungdomsförbund.

Under merparten av den drygt timslånga demonstrationen hölls dock motdemonstranterna i schack av en stor polisstyrka, däribland ridande polis. Men motdemonstranterna överröstade Sverigedemokraterna med slagord, burop och visslingar så fort de började tala.

Gripna fördes bort

Vid ett tillfälle drogs också elsladden till Sverigedemokraternas högtalaranläggning ut. De genomförde dock mötet som avslutades strax efter klockan två på eftermiddagen.

De gripna fördes senare bort i en SL-buss. Senare under dagen släpptes de efter att ha blivit identifierade. De misstänks fortfarande för brott och kommer att förhöras vid ett senare tillfälle.

I höstas stördes två demonstrationer i Malmö som arrangerats av Sverigedemokratisk Ungdom på ett liknande sätt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vänersborg

"På E45 strax söder om Brålanda har en personbil kört in i ett mitträcke.", skriver polisen på sin hemsida.

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.