Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Massgripande efter protest vid SD-möte

- 25/01/2009, 19:58 -

Sverigedemokraterna attackerades med stenar och ägg.

STOCKHOLM. Motdemonstranter protesterade under söndagen mot ett torgmöte på Norrmalmstorg i Stockholm arrangerat av Sverigedemokratisk Ungdom.

Sammanstötningarna blev våldsamma och ett 60-tal personer greps. Alla släpptes senare.

De gripna misstänks för störande av allmän sammankomst eller ohörsamhet mot ordningsmakten. En person misstänks också för försök till våld mot tjänsteman.

Äggkastning

– Ett antal av motdemonstranterna utmärkte sig genom att kasta ägg och sten på den tillståndsgivna demonstrationen. De har också stört demonstrationen genom skrik och burop, säger Anders Bjäregård, polisens insatschef, till TT:s reporter på plats.

En motdemonstrant togs också om hand av polisen sedan han försökt nå fram till Erik Almqvist, ordförande i SD:s ungdomsförbund.

Under merparten av den drygt timslånga demonstrationen hölls dock motdemonstranterna i schack av en stor polisstyrka, däribland ridande polis. Men motdemonstranterna överröstade Sverigedemokraterna med slagord, burop och visslingar så fort de började tala.

Gripna fördes bort

Vid ett tillfälle drogs också elsladden till Sverigedemokraternas högtalaranläggning ut. De genomförde dock mötet som avslutades strax efter klockan två på eftermiddagen.

De gripna fördes senare bort i en SL-buss. Senare under dagen släpptes de efter att ha blivit identifierade. De misstänks fortfarande för brott och kommer att förhöras vid ett senare tillfälle.

I höstas stördes två demonstrationer i Malmö som arrangerats av Sverigedemokratisk Ungdom på ett liknande sätt.

Skrivet av: