Flera gripna vid Israeldemonstration

"Jag är emot staten Israel – det finns ingen stat som heter Israel."


–Vi har inget emot manifestationen men vi vill också visa våra åsikter om vad som händer i Gaza. Vi hoppas att det går lugnt till i dag, säger en av motdemonstranterna som står utanför avspärrningarna till Skånskan.

Samtidigt uppgav polisen tidigare att vissa motdemonstranter försökte, bland annat med hjälp av smällare, störa demonstrationen.

Vid 14-tiden på söndagen inleddes den proisraeliska demonstrationen vid Stortorget i Malmö. Strax efter samlades ett 40-tal motdemonstranter på andra sidan avspärrningarna. Men sedan ökade skaran motdemonstranter till cirka 300, skriver Sydsvenskan.

–Jag är emot staten Israel – det finns ingen stat som heter Israel. Visst det är inte Israels regering som är här – men de som är här stödjer dem, säger Anwaar Al-Sharkawi till Sydsvenskans reporter.

Reportern får även tag på 84-åriga förintelseöverlevaren Lea Gleitman från Malmö.

– Sist det var demonstration fick jag fly som en förbrytare. Jag fick en sten på axeln och hade ont i en vecka, berättar hon för Sydsvenskan.

Senaste demonstrationen hölls för två veckor sedan. Den gången fick polisen avbryta demonstrationen efter att ägg, stenar och flaskor kastades mot de proisraeliska demonstranterna. Polisen fick då hård kritik av arrangörerna, skriver Skånskan.

Trots att dagens demonstrationen var betydligt lugnare greps fem personer och fem personer blev omhändertagna. De gripna är misstänkta för bland annat försök till våld mot tjänsteman.

Talarna under manifestationen var Birgitta Ohlsson (fp), Jehoshua Kaufman, psykolog, Olle Schmidt, EU-parlamentariker och Frank Kelber, regissör.

Inslag från SVT

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

1 timme sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

1 timme sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

1 timme sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.