Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Falsk vårdpersonal rånar åldringar

- 18/08/2010, 16:06 -

Björn Larsson Ask / SvD / SCANPIX

Ringer och föranmäler sina besök.

MALMÖ. En rånarligas framfart bland äldre skakar Malmö. Flera åldringar, kvinnor i hundraårsåldern, har under de senaste veckorna blivit bestulna och rånade av personer som utger sig för att komma från till exempel hemtjänsten.

På mindre än två veckor har fem personer, 86-97 år gamla, rånats.

Polisen har sina misstankar om vilka som ligger bakom men saknar fortfarande en klar bild.

– Vi har en viss uppfattning om vilka grupperingar det är som ligger bakom, men man kan inte bevaka dem dygnet runt och dessutom åker de kriminella runt i hela regionen, säger Björn Olsson på Malmöpolisens spaningsrotel till Sydsvenskan.

Bland annat har rånarna vid ett tillfälle ringt och föranmält att de ska komma med förevändningen att de ska leverera en ny fotkräm. Vid ett annat tillfälle har de sagt att de ska kontrollera en kvinnas medicinering.

Polisen har försökt spåra telefonen som ringt upp kvinnorna men numret har tillhört oregistrerade kontantkort. Inte heller vet polisen hur rånarligan hittar sina offer.

– Det har vi aldrig fått något bra svar på i förhören. En del letar säkert via nätet, på Eniro och hitta.se och så vidare. Men andra åker runt mer slumpartat och letar offer i områden där man vet att det finns många åldringar. Andra hakar på offren ute på stan, säger Björn Olsson till Sydsvenskan.