- Foto: Björn Larsson Ask / SvD / SCANPIX

Falsk vårdpersonal rånar åldringar

Ringer och föranmäler sina besök.


MALMÖ. En rånarligas framfart bland äldre skakar Malmö. Flera åldringar, kvinnor i hundraårsåldern, har under de senaste veckorna blivit bestulna och rånade av personer som utger sig för att komma från till exempel hemtjänsten.

På mindre än två veckor har fem personer, 86-97 år gamla, rånats.

Polisen har sina misstankar om vilka som ligger bakom men saknar fortfarande en klar bild.

– Vi har en viss uppfattning om vilka grupperingar det är som ligger bakom, men man kan inte bevaka dem dygnet runt och dessutom åker de kriminella runt i hela regionen, säger Björn Olsson på Malmöpolisens spaningsrotel till Sydsvenskan.

Bland annat har rånarna vid ett tillfälle ringt och föranmält att de ska komma med förevändningen att de ska leverera en ny fotkräm. Vid ett annat tillfälle har de sagt att de ska kontrollera en kvinnas medicinering.

Polisen har försökt spåra telefonen som ringt upp kvinnorna men numret har tillhört oregistrerade kontantkort. Inte heller vet polisen hur rånarligan hittar sina offer.

– Det har vi aldrig fått något bra svar på i förhören. En del letar säkert via nätet, på Eniro och hitta.se och så vidare. Men andra åker runt mer slumpartat och letar offer i områden där man vet att det finns många åldringar. Andra hakar på offren ute på stan, säger Björn Olsson till Sydsvenskan.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.