Kackerlackor tog över synskadads hem

Synskadade Maria Rothoff levde bland kackerlackorna utan vetskap.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

MALMÖ. Utan att synskadade Maria Rothoff hade någon aning om det kryllade det med kackerlackor på väggarna i lägenheten. När hon intog frukost kan det mycket väl ha simmat en eller annan i filmjölken. Det vet hon inte ännu. Det var först när hemtjänsten slog larm som Rothoff fick veta att hela hemmet var fyllt med kackerlackor.

– Jag såg stora svarta djur springa på väggarna. Jag trodde det var spindlar till en början, säger Maria Rothoff till Sydsvenskan.

Hon har en cp-skada och nedsatt syn, vilket gör att hon får daglig hemtjänst. Sedan sju år bor hon i en lägenhet i Rosengård. Nu är den möblerad med papplådor, som ska fånga kackerlackorna. När hon först fick höra om ohyran fick hon rysningar.

– Jag ser dåligt och vet inte om jag kan ha fått i mig dem via maten. Jag förstår att personalen har ett pressat tidsschema, men jag tycker att det borde ha upptäckts tidigare, säger hon till Sydsvenskan.

Anticimex rapporterar nu om ökade problem med kackerlackor i Malmöområdet, där det görs dagliga utryckningar. Under de senaste tre åren har problemen ökat med tio procent. Efter bara ett dygn kläcks honans äggkapsel som kan innehålla mellan trettio och fyrtio ungar, som därefter blir könsmogna efter tre veckor.

Det kan vara tufft att bli av med dem när man väl har drabbats.

– Vi kan aldrig göra underverk om förutsättningarna för kackerlackorna är för bra. Mat och gömställen måste begränsas först, säger Håkan Kjellberg, tekniskt ansvarig på Anticimex, till Sydsvenskan.

Skrivet av: