Lindberg vill ha lägre straff

- 21/09/2010, 09:21 -

Fredrik Persson/Scanpix

Tidigare polischefen Göran Lindberg, dömd för sexbrott mot unga tjejer, vill bli frikänd på de flesta åtalspunkter och ha väsentligt lägre straff. Nu återupptas rättegången i hovrätten.

Åklagaren däremot vill ha honom fälld på de punkter där han friades. Och flera av kvinnorna som utsatts för övergrepp vill ha högre skadestånd, uppger Upsala Nya Tidning.

På tisdagsmorgonen inleds rättegången i Svea hovrätt, som ska pröva tingsrättens dom på sex och ett halvt års fängelse mot tidigare länspolismästaren i Uppsala, Göran Lindberg.

Såväl Göran Lindberg som åklagaren och många av brottsoffren har alltså överklagat.

Först i mitten av november väntas hovrättens dom.

Åklagaren Håkan Roswall vill att Lindberg fälls även på de punkter där tingsrätten friade. Det gäller exempelvis en händelse där Lindberg fälldes för misshandel. Åklagaren menar att det snarare rör sig om våldtäkt.

En kvinna som Lindberg känt sedan 2006, och som han ska ha bjudit ut till olika män, ikräver dessutom högre skadestånd. Hon hade begärt 100? 000 kronor i skadestånd för kränkning och lidande, men tingsrätten avvisade hennes begäran.

Kvinnans målsägandebiträde, advokat Caroline Reiner, tycker att hovrätten har all anledning att överpröva det beslutet:

–?Hon har utsatts för både misshandel och ofredande, gärningar som i vanliga fall är skadeståndsgrundande. Min förhoppning är att hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten, säger Caroline Reiner till UNT.

Göran Lindberg själv vill bland annat bli friad från åtalen om våldtäkt och grov våldtäkt i januari 2007 på en då 17-årig flicka.

Han invänder också mot tingsrättens resonemang om att hans vittnesmål - just på grund av att det är så detaljerat - måste vara en efterhandskonstruktion.