Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kallades apajävel av polis - nu får han skadestånd

- 22/09/2010, 08:32 -
1 av 3

Upploppen i Rosengård.
2 av 3

Upploppen i Rosengård.

Simeon Ogén / Scanpix

3 av 3

Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

22-åringen satt häktad i en och en halv månad. Nu får han 29 000 i ersättning. Mindre än hälften av vad han begärt.

MALMÖ. I samband med Rosengårdskravallerna kallade en polis den nu 22-årige mannen "apajävel" eller "apejävel".

Sen fick han sitta häktad i en och en halv månad. Vilket han nu får 29 000 kronor i ersättning för. Mindre än hälften än vad han begärt.

Vid kravallerna den 18 december 2008 blev en polis filmad när han kallade 22-åringen "apejävel" och "blattajävel". Filmen visades i teve och spreds på nätet och väckte stor uppmärksamhet.

Själv häktades 22-åringen två dagar efter kravallerna och åtalades misstänkt för anstiftan. Han åtalades dessutom för grov misshandel av en polisman.

Man hade - trodde polisen - identifierat 22-åringen som en av upploppsmakarna och hjärnorna bakom kravallerna som skakade Malmö. Tack vare hans randiga tröja.

Men i början av februari hävdes häktningen och rätten frikände 22-åringen. Också hovrätten frikände honom senare.

Under tiden hade dock hans namn och födelsedatum publicerats på ett antal främlingsfientliga eller rasistiska sajter och bloggar.

Den stora publiciteten ansåg 22-åringens advokat berättigade honom till ett stort skadestånd - långt efter häktningen fortsatte han kallas för "apajävel".

"Även om han friades i rätten så betraktas han i sitt område som skyldig till de brott han åtalades för", skriver advokaten i ersättningsansökan.

"De dagliga trakasserier som NN tvingats utstå till följd av åtalet mot honom har inneburit så stora påfrestningar för honom att han nu planerar att lämna sin invanda miljö och sitt sociala sammanhang för att i stället flytta till London."

Mannen hade krävt 75 000 i ersättning.

Men JK underkände hans krav och ger honom nu i stället 29 000 kronor.

Av beslutet framgår att 22-åringen bara har rätt till ersättning för den skada han vållats av själva frihetsberövandet, trots att massmedial uppmärksamhet med vissa omständigheter kan ge mer pengar.

JK motiverar detta med att 22-åringen inte var möjligt att identifiera i press, radio eller teve:

"Däremot har hans namn enligt de uppgifter han själv lämnat publicerats på diverse bloggar på internet där det anges att han blivit åtalad för inblandning i Rosengårdskravallerna. Den spridning som detta inneburit motiverar dock enligt Justitiekanslerns praxis inte en förhöjd praxis".