På sistone har han samarbetat intensivt med folkpartisten Annika Beijbom från Göteborg.
1 av 5
På sistone har han samarbetat intensivt med folkpartisten Annika Beijbom från Göteborg. - Foto: Hans Carlbrand
Det brittiska regeringspartiet Liberaldemokraternas Nick Clegg är en förebild för Alexander Bard.
2 av 5
Det brittiska regeringspartiet Liberaldemokraternas Nick Clegg är en förebild för Alexander Bard. - Foto: Simon Dawson/AP/Scanpix
2008 gick han med i folkpartiet och grundade nätverket Liberati tillsammans med bland andra FRA-kritikern Camilla Lindberg.
3 av 5
2008 gick han med i folkpartiet och grundade nätverket Liberati tillsammans med bland andra FRA-kritikern Camilla Lindberg. - Foto: Peter Knutson/Folkpartiet pressbild
4 av 5
- Foto: Skärmdump Liberati.se
Alexander Bard lämnar folkpartiet och sjösätter det nya projektet Liberaldemokraterna.
5 av 5
Alexander Bard lämnar folkpartiet och sjösätter det nya projektet Liberaldemokraterna. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Bard sjösätter nytt parti

Alexander Bard har lämnat folkpartiet. Nu berättar filosofen, popartisten och politikern för Nyheter24 om det nya projektet Liberaldemokraterna.


Bards politiska karriär

Alexander Bard har alltid varit en flitig samhällsdebattör. Hans perspektiv har varit radikalt frihetligt - även om han inte velat kalla sig liberal.

Trots tidiga kontakter med folkpartiet under tiden på Handelshögskolan höll han sig borta från partipolitiken ända fram till 2008 när han gick med i folkpartiet och grundade nätverket Liberati tillsammans med FRA-motståndaren Camilla Lindberg.

På senare tid har han stått nära bland andra folkpartisten Annika Beijbom från Göteborg.

– Jag har lämnat in partiboken till folkpartiet, säger Alexander Bard till Nyheter24.

Vad är anledningen till brytningen med partiet?

Liberati kom överens 2008 att göra en utvärdering efter årets val, och nu ser vi att liberalerna i folkpartiet är borta. Det finns inte en enda person i partiets riksdagsgrupp som jag stöder. Beslutet av utvärderingen har blivit att gå skilda vägar.

Är detta din uppfattning av hela alliansen?

– Alliansen består av moderaterna och tre småmoderaterna. Två partier kallar sig liberaler men bedriver inte liberal politik. Det är fyra konservativa partier.

Så det blir ett nytt parti nu?

– Nej, inget parti. Det som finns är projektet Liberaldemokraterna, det är inget parti. Det finns ett stort intresse från många hemlösa liberaler. Nu ska vi skapa dialog och kontaktytor och först om ett år kan vi kanske tala om ett parti. Tiderna förändras och det finns en enorm rörlighet på den europeiska arenan med nya partier.

Finns det några medlemmar?

– Det finns mycket folk, med en kärna på 50 personer, men mer vill jag inte säga. Var och en får tala för sig själv. Men det är människor som vill vara med och förändra saker.

Hur skiljer sig Liberaldemokraterna från de andra partierna?

– Vi stöder alliansens politik vad gäller arbetsmarknad, ekonomi och skatter men skiljer oss totalt i fråga om social- och rättspolitik. Vår naturliga partner är piratpartiet, de ska vi tala med först. Deras kultur funkar skitbra hos oss. Jag är jätteimponerad av vad de har åstadkommit, de är en stor inspiration.

– Radikale venstre i Danmark är en definitiv referens, FDP i Tyskand och Liberaldemorkaterna i England också. Jag tycker Nick Clegg är toppen.

Så hur ser situationen ut nu?

– Tvärtemot vad som skrivs så finns inget parti, bara ett projekt. Vi har ingen hemsida och inga facebookgrupper. De som har följt Liberati vet var vi står. Men vi verkar ha träffat mitt i hjärtat på många. Folk är rörande överens om vad som gått fel.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

1 timme sedan
Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.