Reinfeldt dealar med de rödgröna om ny talman

- 01/10/2010, 13:04 -

Statsminister Fredrik Reinfeldt har "under bordet" kommit överens med de rödgröna och blockerar därmed sverigedemokraternas talmanskandidat.

STOCKHOLM. Moderatledaren, statsminister Fredrik Reinfeldt, bekräftar för Dagens Nyheter att alliansregeringen tillsammans med de rödgröna kommer att rösta för miljöpartiets kandidat till andre vice talman, Ulf Holm.

Det innebär att sju riksdagspartier blockerar sverigedemokraternas kandidat till samma post.

– Vår uppfattning är att det sedan länge finns en etablerad ordning i Sveriges riksdag att först väljer vi talman och därefter i fallande partistorleksordning utses vice talmän. Det synsättet ska hedras också den här gången, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till DN.

Samtidigt pekar det mesta mot att socialdemokraterna avstår från att lansera en egen kandidat till posten som talman och därmed släpper fram moderaten Per Westerberg som är nuvarande talman.

Den tidigare socialdemokratiska talmannen, Björn von Sydow, har sagt att han inte kandiderar eftersom han inte vill bli vald med hjälp av sverigedemokratiska röster.

– Motivet till Björn von Sydows avhopp gör det svårare att hitta en ny kandidat, säger socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Sven-Erik Österberg till DN.