- Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Datalagringsförslag i december

Alliansen sedan tidigare överens om lagringstid på sex månader.


I december kommer regeringen att lägga fram ett förslag om EU:s datalagringsdirektiv. Det omtvistade direktivet innebär att telefon- och internetoperatörer tvingas lagra information om vem du har ringt till, vem du har sms:at, när du har varit uppkopplad och vem du har skickat mejl till.

EU kräver att direktivet omsätts i lag i medlemsländerna och frågan har varit hur den svenska regeringen ska förhålla sig. Nu ser det av allt att döma ut att vara klart att det kommer ett förslag i december.

Alliansen har tidigare varit överens om att datan ska sparas minimitiden sex månader och sannolikt är det så förslaget kommer att se ut.

Ett separat förslag om när och hur de lagrade uppgifterna ska ges till polisen kommer också i december.

- Det är två sidor av samma mynt. Vi vill inte att operatörerna ska lagra fler uppgifter än polisen kan få ut, säger justitiemininster Beatrice Asks pressekreterare till SvD.

/
/
/
/
EU
Relaterat
Senaste nytt

Dödsdomar i Iran för smuggelsprit

S, V och MP: Stoppa dråpslag mot folkbildningen

S, V och MP går ihop för att försöka stoppa det de kallar "dråpslaget" mot studieförbunden. Det är ansvarslöst och omdömeslöst. Det är bildningsfientligt, säger Amanda Lind (MP).

Danmarks etiska råd vill utöka aborträtten

1 timme sedan
I Danmark har kvinnor över 18 år rätt till fri abort fram till vecka tolv. Lagstiftningen har varit oförändrad i 50 år, men nu har landets etiska råd kommit med en ny rekommendation. Ett flertal i rådet menar att det bör vara fri abort fram till vecka 18.

Två bilar i krock utanför Örebro – stopp i båda körfälten

1 timme sedan
"Polisen är på plats vid en trafikolycka på länsväg 207 i närheten av Atleverket.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryska medier: Flottchefen är inte alls död

1 timme sedan
Viktor Sokolov, befälhavare för ryska svartahavsflottan, har i dag deltagit i ett videomöte med försvarsminister Sergej Sjojgu. Det hävdar regimtrogna ryska medier, efter Ukrainas uppgifter om att Sokolov har dödats.

Tesla i fokus när EU granskar elbilar från Kina

1 timme sedan
Amerikanska Teslas leveranser av elbilar tillverkade i Kina är i fokus när EU granskar dumpning av elbilar som tillverkats med statliga kinesiska subventioner. Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till flera källor. Teslas aktie faller i förhandeln på Wall Street efter uppgifterna.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.