Stockholm

S: Nytt bidragssystem för kommuner

Socialdemokraterna vill ha nytt statsbidrag till kommunerna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Utarbeta ett nytt system för statsbidragen till kommunerna. Det föreslår socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros.

– Kommunerna behöver mer pengar från staten. Det är ett allvarligt läge och regeringen underskattar vad som håller på att hända, säger Thomas Östros till TT.

Han pekar på att regeringen i sin proposition nyligen konstaterar att kommunernas konsumtion ( vård, skola och omsorg) minskar med 20 miljarder kronor mer än vad regeringen själv beräknade i sin budgetproposition.

Han varnar för stora uppsägningar inom kommuner och landsting till följd av det svikande skatteunderlaget i lågkonjunkturens spår.

– Regeringen lånar till skattesänkningar men säger nej till mer pengar till välfärden, det är barockt, säger han.

Nytt system

Han vill i samråd med kommuner och landsting utarbeta ett nytt system för statens bidrag till kommunerna.

– Man måste komma bort ifrån dagens situation, där svikande skatteunderlag omedelbart slår igenom i besparingar inom skola, vård och omsorg.

Den exakta tekniken har han ännu inte fastnat för.

– Det finns olika sätt att gå tillväga. Antingen kan man ge statsbidragen på ett sådant sätt att det hjälper kommunerna att hantera lågkonjunkturer. Eller så ser man till att det vikande skatteunderlaget inte slår till direkt. Det gäller att se till att äldreomsorg och skola inte blir ett dragspel, säger Östros.

– Det kan ske genom att skatteunderlaget beräknas på en längre tidsperiod än i dag. Det viktiga är att skapa ett mer konjunkturanpassat system som är stabilare.

I en kniptång

– Jag tror att medborgarna tycker att det är väldigt konstigt att det slår igenom direkt i skolan vid en lågkonjunktur, det tar bara ett par månader.

Han anser också att regeringen försatt kommunerna i en kniptång genom att tvinga dem att vara med och finansiera byggandet av järnvägar och vägar.

– Det ska vara statens ansvar, enligt Thomas Östros.

– Dessutom får kommunerna betala för regeringens politik i form av ökade socialbidragskostnader. 65 procent av kommunerna har aviserat höjda kostnader. Det måste regeringen kompensera kommunerna för, eftersom det är orsakat av regeringens politik, säger Östros.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.