Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Vi har lagt för mycket tid på att diskutera sd"

- 13/10/2010, 22:11 -
1 av 2

SVT

2 av 2

SVT

Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, mötte nya integrationsministern Erik Ullenhag (fp) i en debatt i SVT:s Aktuellt.

När folkpartiets nya integrationsminister, Erik Ullenhag, och sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, möttes i den allra första integrationsdebatten i Aktuellt ville Ullenhag sluta prata om sd.

– Jag tycker ärligt talat vi har lagt för mycket tid på att diskutera sverigedemokraterna. Regeringens ansvar är att invandrare snabbt kommer i arbete och lär sig svenska och det är det jag tänker fokusera på nu, säger Erik Ullenhag.

Ullenhag passade också på att påpeka att invandrare betytt mycket för Sverige.

– Från regeringens sida gör man ett stort misstag när man förnekar de stora problem som massinvandringen har skapat, svarar Jimmie Åkesson.

Erik Ullenhag menar att Sverige har en moralisk skyldighet att ta emot människor på flykt - som till exempel dem från det forna Jugoslavien under 90-talet.

– Kvinnor våldtogs för att de är muslimer. Människor mördades på grund av vilken gud de tror på.

Men Ullenhag var också tydlig med att ställa krav.

– Den som kommer som flykting eller invandrare ska få komma till arbetsförmedlingen istället för till socialkontoret. Vi ska inte ställa frågan: "Vad ska du ha hjälp med?" utan "vad kan du bidra med?". Fokus ska ligga på jobb och det svenska språket, säger Erik Ullenhag.

Jimmie Åkesson slog tillbaka mot Ullenhags hänvisningar till grundläggande värderingar.

– Ska vi behålla det öppna samhället förutsätter det att vi för en ansvarsfull invandringspolitik.

Sverigedemokraterna frågades ut om hur de vill reglera anhöriginvandringen.

– Anhöriginvandring har varit kanske den största invandrargruppen. I Danmark har man med nya regler minskat anhöriginvandringen och det vill vi också göra. Om ni inte inser att invandringen har varit för stor då finns det ingen integrationspolitik i världen som kan lösa problemen, säger Åkesson.

Men Erik Ullenhag underkänner Jimmie Åkessons politik för att komma tillrätta med integrationsproblemen och anklagade honom för att hellre skylla på invandrare än på att faktiskt lösa problemen.

– Du pratar om att du ska skära ner på svenskundervisningen. Du vill satsa på närområdet, men samtidigt vill du skära ner på biståndet.

Se debatten här (länken gäller till och med den 13 oktober 2011)