Någon hade vid flera tidigare tillfällen klippt upp stängslet till familjens 15 hästar och slängt in krossade glasflaskor i hästhagen. Men sen den här händelsen har ingenting hänt.
1 av 3
Någon hade vid flera tidigare tillfällen klippt upp stängslet till familjens 15 hästar och slängt in krossade glasflaskor i hästhagen. Men sen den här händelsen har ingenting hänt. - Foto: Perry Backus/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Privat

Försvarade sina hästar - priset: 60 000 i böter

Kim Möllers mamma ringde och slog larm om inkräktare med bultsax. När Kim försvarade familjens egendom räknade han inte med att själv dömas för misshandel.


Kim Möller kräver upprättelse

När tingsrätten friade honom kände han att rättvisa skipats. Men när hovrätten dömde Kim Möller för misshandel av normalgraden - för att han försvarat sin egendom - knäcktes han.

Nu har han startat facebookgruppen Hur kan rätt bli så fel? som på en vecka samlat 2 323 medlemmar och spridits i bloggosfären.

Stöd Kim och hjälp honom betala skadeståndet med mera på nästan 60 000 kronor.

Man kan stödja med 25, 50, 100, 150 eller 200 kronor via sms.

Skicka:

hejakim 25 till 72550 för att skänka 25 kr
hejakim 50 till 72550 för att skänka 50 kr
hejakim 100 till 72550 för att skänka 100 kr
hejakim 150 till 72550 för att skänka 150 kr
hejakim 200 till 72550 för att skänka 200 kr

RAMLÖSA. Kim Möller, 31, bor tillsammans med sina föräldrar och syskon på en gård i den skånska orten Ramlösa, en bit utanför Helsingborg.

Deras egendom hade flera gånger utsatts för skadegörelse och på tomten hade ungdomar ordnat rejvfester. Stängslet in till hästarna hade klippts upp och någon hade slängt in glasflaskor.

När mamman, tillsammans med en kollega, är ute och rastar hunden en dag under våren 2009 springer hon på två pojkar i 14-årsåldern. Den ena av dem gömmer en påse i grönskan när hon närmar sig.

– De gömde sig i skogsdungen och hade en påse som de gömt bakom ett träd. Mamma trodde att det var ett paintballgevär. Tidigare har man skjutit på hästarna med dartpilar, berättar Kim Möller för Nyheter24.

Kims mamma frågar vad de gör. Men de vill inte berätta och uppträder, enligt Kim, både kaxigt och hotfullt. I polisförhör har den ene pojken själv uppgivit att han sa "det angår dig inte" till kvinnan.

– Till slut erkänner de att de har en bultsax i påsen. Mamma ringde mig. Jag tar andra hållet och genskjuter dem på en äng, berättar Kim Möller för Nyheter24.

När Kim närmar sig pojkarna blir de än mer hotfulla än mot hans mor. Bara någon vecka tidigare hade en kille misshandlats med kniv i Närlunda, bara ett stenkast därifrån - av ungar i samma ålder som dem han nu stod inför.

– Det springer runt en massa gangsters i den åldern med kniv.

Kim menar att han reagerade instinktivt på hotet.

– Den ene kommer först. Sen den andre med bultsaxen. Jag säger till honom "lägg ner, vi behöver prata". Han lägger inte ner och den andra kommer från vänster. Till slut ger jag honom en örfil medan han håller i bultsaxen. Den andra kommer springande emot mig.

Kim örfilar till även den andre pojken och båda trillar i backen.

Därefter går åsikterna isär om vad som hände.

Enligt de båda pojkarna slog Kim till dem med knytnäven flera gånger när de satt på marken. Detta förnekar Kim med bestämdhet.

– Jag har jobbat som ordningsvakt i tio år. Jag har utsatts för en hel del våld. Jag behöver inte mer våld i mitt liv.

Kim menar däremot att de själva slog sig på kinderna när de satt på marken.

Gör folk verkligen så?

– Tydligen, säger Kim.

Helsingborgs tingsrätt valde att fria Kim för misshandel:

"Även om hans uppfattning varit oriktig har han med beaktande av omständigheterna och det hastiga händelseförloppet svårligen kunnat besinna sig", skriver tingsrätten i domen.

"Vid denna bedömning ska åtalet ogillas."

– Det kändes ju bra. Jag tycker inte att jag har gjort något fel eller olagligt, säger Kim till Nyheter24.

Men i hovrätten fälldes han för misshandel av normalgraden. Och domarna siktade in sig just på de olika versionerna om vad som hände efter de första örfilarna.

Hovrätten menar att de två pojkarnas relativt samstämmiga uppgifter är mer trovärdiga än Kims version - att de skulle ha slagit sig själva.

– Jag har också två vittnen som såg när det hände, men polisen hörde inte ens min fru och min bror som båda var med.

– De lappade sig själva på kinden.

Kim är oehört besviken efter domen i hovrätten.

– Min advokat hade varnat mig för att domen kunde bli annorlunda än i hovrätten, men jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att det skulle vara andra sidan av skalan.

– Jag tror inte att de har någon verklighetsförankring. De sitter där i sina kostymer och vet inte hur det ser ut.

Kim dömdes till villkorlig dom och 80 dagsböter à 180 kr. Dessutom ska han betala skadestånd till de båda pojkarna. 6 300 respektive 5 500.

Ytterligare sten på börda innebar beskedet att han också skulle betala rättegångskostnaderna på 21 833 kronor.

Med ränta och avgift till brottsofferfonden kommer Kim Möller allt som allt upp i nästan 60 000.

– Två örfilar är inte värda 60 000 kronor. Det motsvarar inte handlingen.

Kim har jobbat som dörrvakt i Helsingborgs krogliv i tio år. Där har han erfarenhet av extremt grova misshandlar som inte ens gått så långt som till åtal.

– En kompis till mig föreslog att vi skulle ge dem en riktigt fet smäll. Banka upp dem för då är det värt det. Men jag har inte gjort det.

I dag ångrar han sitt beslut att försvara hästarna och egendomen. Han ångrar också att han erkände att han utdelat varsin örfil.

– Hade jag inte varit säker på att det var nödvärn så hade jag kanske inte gjort det.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.