Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Försvarade sina hästar - priset: 60 000 i böter

Någon hade vid flera tidigare tillfällen klippt upp stängslet till familjens 15 hästar och slängt in krossade glasflaskor i hästhagen. Men sen den här händelsen har ingenting hänt.
1 av 3

Någon hade vid flera tidigare tillfällen klippt upp stängslet till familjens 15 hästar och slängt in krossade glasflaskor i hästhagen. Men sen den här händelsen har ingenting hänt.

Perry Backus/AP/Scanpix

2 av 3

Privat

3 av 3

Privat

Nyheter | 18/10/2010 17:15

Kim Möllers mamma ringde och slog larm om inkräktare med bultsax. När Kim försvarade familjens egendom räknade han inte med att själv dömas för misshandel.

RAMLÖSA. Kim Möller, 31, bor tillsammans med sina föräldrar och syskon på en gård i den skånska orten Ramlösa, en bit utanför Helsingborg.

Deras egendom hade flera gånger utsatts för skadegörelse och på tomten hade ungdomar ordnat rejvfester. Stängslet in till hästarna hade klippts upp och någon hade slängt in glasflaskor.

När mamman, tillsammans med en kollega, är ute och rastar hunden en dag under våren 2009 springer hon på två pojkar i 14-årsåldern. Den ena av dem gömmer en påse i grönskan när hon närmar sig.

– De gömde sig i skogsdungen och hade en påse som de gömt bakom ett träd. Mamma trodde att det var ett paintballgevär. Tidigare har man skjutit på hästarna med dartpilar, berättar Kim Möller för Nyheter24.

Kims mamma frågar vad de gör. Men de vill inte berätta och uppträder, enligt Kim, både kaxigt och hotfullt. I polisförhör har den ene pojken själv uppgivit att han sa "det angår dig inte" till kvinnan.

– Till slut erkänner de att de har en bultsax i påsen. Mamma ringde mig. Jag tar andra hållet och genskjuter dem på en äng, berättar Kim Möller för Nyheter24.

När Kim närmar sig pojkarna blir de än mer hotfulla än mot hans mor. Bara någon vecka tidigare hade en kille misshandlats med kniv i Närlunda, bara ett stenkast därifrån - av ungar i samma ålder som dem han nu stod inför.

– Det springer runt en massa gangsters i den åldern med kniv.

Kim menar att han reagerade instinktivt på hotet.

– Den ene kommer först. Sen den andre med bultsaxen. Jag säger till honom "lägg ner, vi behöver prata". Han lägger inte ner och den andra kommer från vänster. Till slut ger jag honom en örfil medan han håller i bultsaxen. Den andra kommer springande emot mig.

Kim örfilar till även den andre pojken och båda trillar i backen.

Därefter går åsikterna isär om vad som hände.

Enligt de båda pojkarna slog Kim till dem med knytnäven flera gånger när de satt på marken. Detta förnekar Kim med bestämdhet.

– Jag har jobbat som ordningsvakt i tio år. Jag har utsatts för en hel del våld. Jag behöver inte mer våld i mitt liv.

Kim menar däremot att de själva slog sig på kinderna när de satt på marken.

Gör folk verkligen så?

– Tydligen, säger Kim.

Helsingborgs tingsrätt valde att fria Kim för misshandel:

"Även om hans uppfattning varit oriktig har han med beaktande av omständigheterna och det hastiga händelseförloppet svårligen kunnat besinna sig", skriver tingsrätten i domen.

"Vid denna bedömning ska åtalet ogillas."

– Det kändes ju bra. Jag tycker inte att jag har gjort något fel eller olagligt, säger Kim till Nyheter24.

Men i hovrätten fälldes han för misshandel av normalgraden. Och domarna siktade in sig just på de olika versionerna om vad som hände efter de första örfilarna.

Hovrätten menar att de två pojkarnas relativt samstämmiga uppgifter är mer trovärdiga än Kims version - att de skulle ha slagit sig själva.

– Jag har också två vittnen som såg när det hände, men polisen hörde inte ens min fru och min bror som båda var med.

– De lappade sig själva på kinden.

Kim är oehört besviken efter domen i hovrätten.

– Min advokat hade varnat mig för att domen kunde bli annorlunda än i hovrätten, men jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att det skulle vara andra sidan av skalan.

– Jag tror inte att de har någon verklighetsförankring. De sitter där i sina kostymer och vet inte hur det ser ut.

Kim dömdes till villkorlig dom och 80 dagsböter à 180 kr. Dessutom ska han betala skadestånd till de båda pojkarna. 6 300 respektive 5 500.

Ytterligare sten på börda innebar beskedet att han också skulle betala rättegångskostnaderna på 21 833 kronor.

Med ränta och avgift till brottsofferfonden kommer Kim Möller allt som allt upp i nästan 60 000.

– Två örfilar är inte värda 60 000 kronor. Det motsvarar inte handlingen.

Kim har jobbat som dörrvakt i Helsingborgs krogliv i tio år. Där har han erfarenhet av extremt grova misshandlar som inte ens gått så långt som till åtal.

– En kompis till mig föreslog att vi skulle ge dem en riktigt fet smäll. Banka upp dem för då är det värt det. Men jag har inte gjort det.

I dag ångrar han sitt beslut att försvara hästarna och egendomen. Han ångrar också att han erkände att han utdelat varsin örfil.

– Hade jag inte varit säker på att det var nödvärn så hade jag kanske inte gjort det.