Torsdag 23 Sep
Stockholm

20 av 23 barnporrgripna är kvinnor - polisen förvånad

OBS! Kvinnan på bilden har inget samband med artikeln.
OBS! Kvinnan på bilden har inget samband med artikeln. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Av de 23 misstänkta i barnporringen som polisen knäckte under gårdagen är hela 20 kvinnor. – Det fick oss verkligen att höja på ögonbrynen, säger Dalapolisen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

BORLÄNGE. Tidigt onsdag morgon slog polisen till. På tolv orter över hela landet grep man sammanlagt 23 personer.

Av dessa är alltså hela 20 kvinnor.

– Det fick oss verkligen att höja på ögonbrynen, säger Dalapolisens presstalesman, Sven-Åke Petters, till Dalarnas Tidningar.

Tillslaget kunde äga rum tack vare en utredning mot en 42-årig man i Borlänge, som sitter häktad sedan den 24 september - på sannolika skäl misstänkt för grovt barnpornografibrott.

Kontaktuppgifter på mannens dator ledde polisen på spåret.

– Det gäller personer från Kronoberg och Halland i söder och upp till Norrbotten. Ett hundratal poliser slog till mot de 23 adresserna klockan 07.00, säger Sven-Åke Petters till DT.

Förundersökningsledaren, kammaråklagare Niclas Eltenius, är också mycket förvånad över den stora andelen kvinnor bland de misstänkta.

– Till viss del beror det på att 42-åringen gärna sökt kontakt med kvinnor via internet men samtidigt tycks de också ha varit intresserade av att ta emot den här typen av material, säger Niclas Eltenius till DT.

På torsdagsförmiddagen har de flesta försatts på fri fot. Bara sex kvinnor sitter nu kvar i förvar – alla de övriga gripna har släppts, enligt åklagare Niclas Eltenius i Falun.

– Jag såg inget skäl att hålla dem kvar. De kan inte längre förstöra utredningen eftersom vi har hört alla och säkrat material, säger han till DT.

Misstankarna kvarstår dock mot samtliga 23 personer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela