8-åriga Sam ska utvisas så fort hans mamma hittas.
8-åriga Sam ska utvisas så fort hans mamma hittas. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

8-åring utvisas - så fort mamman hittas

Sedan ett års ålder har han bott i Sverige och pratar bara svenska. Men så fort polisen hittar hans mamma kastas 8-årige Sam ut ur landet. – Om polisen hittar hans mamma ska han gömma sig under vattnet i Fyrishovs simhall säger han, berättar en släkting.


UPPSALA. Sam, 8, kom till Sverige med sina föräldrar 2003, då ett år gammal. Sedan dess har han levt i ovisshet om sin framtid.

Under familjens tid i Sverige har föräldrarna skiljt sig. Pappan har flyttat tillbaka till hemlandet medan mamma gömmer sig någonstans i Sverige, rädd för att utvisas.

Mitt i allt står sonen, som inte vet något annat än sitt hemland - Sverige.

– Han kan bara svenska språket. När vi spelar fotboll vill han vara svenska landslaget medan jag ska vara landet där han är född, berättar släktingen, som Sam nu bor hos, för Upsala Nya Tidning.

"En sällsynt tragisk historia"

Trots att psykiatrisk expertis uttalat starka skäl för att Sam och hans mamma ska beviljas asyl, nekas de.

Ärendet överklagades till länsrätten, som med en rösts övervikt kom fram till samma slutsats.

Nu har kammarrätten beslutat att inte pröva ärendet eftersom inga nya uppgifter tillkommit, vilket innebär att Sam och hans mamma kommer att utvisas.

– Det var inte ens klart vilka regler som skulle gälla. Hade man tillämpat brottsmålspraxis hade hellre fria än fälla gällt. Då hade överklagandet gått igenom. Jag har haft många, många fall genom åren. Men det här är en sällsynt tragisk historia, säger familjens advokat Ingemar Sahlström till UNT.

Sahlström delar inte heller kammarrättens slutsats. Mamman hävdar att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp av en släkting till exmaken, som senare tvingade henne att göra abort.

Exmaken har hela tiden hävdat att mamman gjort abort i hemlandet, något som är förbjudet.

– Hon kommer att gripas om hon återvänder, säger släktingen till UNT.

En människorättsorganisation i hemlandet stödjer kvinnans berättelse i en skrivelse. Där hänvisas till en arresteringsorder för mamman, just för den olagliga aborten. Men enligt Sahlström har kammarrätten inte den uppgiften tilldelats något värde.

I stället grundas utvisningen på en rapport som Migrationsverket beställt från ambassaden i mammans hemland. Men familjens advokat har inte fått se den.

– På så sätt har en granskning omöjliggjorts, säger Ingemar Sahlström till UNT.

Fotnot; Sam heter egentligen någonting annat.

/
Hot
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.

Dianas kläder under klubban – så dyrt blir det

Axelvaddar, påskliljegult och glimrande guldknappar. En liten del av historien kan bli din – eller någon annans – när prinsessan Dianas berömda outfits snart går under klubban. Men det blir med största sannolikhet inte billigt.

Person död: Föll från hög höjd på jobbet

1 timme sedan
En person har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Gävle, skriver polisen på sin webbplats.