S vill samtala om kärnkraften

S är berett att prata med regeringen om energipolitiken.


S är berett att gå till samtalen med regeringen med en seriös vilja att nå en blocköverskridande uppgörelse om energipolitiken, men det finns också många frågor, enligt Mona Sahlin.

– Menar regeringen verkligen allvar med en blocköverskridande lösning av energipolitiken? Det är väldigt svårt att veta efter de trumpetartade beskeden i går, sade hon till TT efter dagens VU-sammanträde.

TT: Hur ser du på möjligheterna att komma överens med regeringen efter den här öppningen för nya kärnkraftverk?

– Det är det vi sitter och analyserar nu och ska fortsätta diskutera under helgen. För det är väldigt viktigt att det kommer fram en klimatproposition i vår och där jag är djupt besviken över att man har dragit ned på ambitionerna från klimatberedningen. Det finns väldigt mycket att fråga om.

Det var tidigare i dag som näringsminister Maud Olofsson skickade iväg en inbjudan till oppositionen om överläggningar om energi- och klimatöverenskommelsen.

– Det är en allvarligt menad inbjudan och jag vill veta hur de ser på uppgörelsen, sade hon vid en pressträff under Centerpartiets kommundagar.

Bland s-väljare finns många som tycker den är bra. Då är det viktigt att se om vi för landets, miljöns och jobbens skull kan hitta en gemensam lösning, sade hon som också ändrade det tidigare beslutet att inte släppa in pressen på utfrågningen av ministrarna.

Det var samtidigt flera sorgsna centerpartister som samlades till kommundagar i Visby, dagen efter det att den borgerliga alliansen enats om att slopa nybyggnadsstoppet för kärnkraft.

– Det är en sorgens dag, sade Christer Jonsson, landstingsråd från Kalmar, till TT.

Centerpartiet gjorde under morgonen en ändring i sitt program. Partiet beslutade att dörrarna till den ministerutfrågning som skulle hållas under förmiddagen stängdes för pressen. Ombuden skulle då fritt kunna ventilera sina åsikter om gårdagens besked och miljöminister Andreas Carlgren svara på frågor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.