Torsdag 21 Okt
Stockholm

S vill samtala om kärnkraften

S är berett att prata med regeringen om energipolitiken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

S är berett att gå till samtalen med regeringen med en seriös vilja att nå en blocköverskridande uppgörelse om energipolitiken, men det finns också många frågor, enligt Mona Sahlin.

– Menar regeringen verkligen allvar med en blocköverskridande lösning av energipolitiken? Det är väldigt svårt att veta efter de trumpetartade beskeden i går, sade hon till TT efter dagens VU-sammanträde.

TT: Hur ser du på möjligheterna att komma överens med regeringen efter den här öppningen för nya kärnkraftverk?

– Det är det vi sitter och analyserar nu och ska fortsätta diskutera under helgen. För det är väldigt viktigt att det kommer fram en klimatproposition i vår och där jag är djupt besviken över att man har dragit ned på ambitionerna från klimatberedningen. Det finns väldigt mycket att fråga om.

Det var tidigare i dag som näringsminister Maud Olofsson skickade iväg en inbjudan till oppositionen om överläggningar om energi- och klimatöverenskommelsen.

– Det är en allvarligt menad inbjudan och jag vill veta hur de ser på uppgörelsen, sade hon vid en pressträff under Centerpartiets kommundagar.

Bland s-väljare finns många som tycker den är bra. Då är det viktigt att se om vi för landets, miljöns och jobbens skull kan hitta en gemensam lösning, sade hon som också ändrade det tidigare beslutet att inte släppa in pressen på utfrågningen av ministrarna.

Det var samtidigt flera sorgsna centerpartister som samlades till kommundagar i Visby, dagen efter det att den borgerliga alliansen enats om att slopa nybyggnadsstoppet för kärnkraft.

– Det är en sorgens dag, sade Christer Jonsson, landstingsråd från Kalmar, till TT.

Centerpartiet gjorde under morgonen en ändring i sitt program. Partiet beslutade att dörrarna till den ministerutfrågning som skulle hållas under förmiddagen stängdes för pressen. Ombuden skulle då fritt kunna ventilera sina åsikter om gårdagens besked och miljöminister Andreas Carlgren svara på frågor.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela