Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

(S)vänger om FRA

- 14/12/2010, 09:42 -
Nu har socialdemokraterna svängt om FRA-lagen. Och vill låta Säpo signalspana.
– Jag kommer att uppmana regeringen att lägga fram ett förslag som möjliggör att också Säpo ska kunna få information från FRA, säger Morgan Johansson (s).
1 av 2

Nu har socialdemokraterna svängt om FRA-lagen. Och vill låta Säpo signalspana. – Jag kommer att uppmana regeringen att lägga fram ett förslag som möjliggör att också Säpo ska kunna få information från FRA, säger Morgan Johansson (s).

Bertil Ericson / SCANPIX

2 av 2

BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Nu vill socialdemokraterna låta Säpo signalspana. Och löftet att riva upp FRA-lagen skrotas.

STOCKHOLM. Socialdemokraterna har på nytt svängt i FRA-frågan och stöder nu regeringen. Säpo ska få rätt att signalspana "för att lättare kartlägga terroristgrupper".

– Jag kommer att uppmana regeringen att lägga fram ett förslag som möjliggör att också Säpo ska kunna få information från FRA, säger Morgan Johansson (s), ordförande i riksdagens justitieutskott, till Svenska Dagbladet.

Allianspartierna är sedan tidigare överens om att också säkerhetspolisen ska få signalspana. Hur det rent praktiskt ska ske ska utredas. Om det är den nuvarande myndigheten, FRA, eller en ny som ska sköta Säpos spaningar.

– Jag tycker att det är bra att svensk säkerhetspolis i extrema undantagsfall ska kunna använda sig av detta verktyg. Varför? Jo, för att det kan stå stora mänskliga och demokratiska värden på spel, säger Johan Pehrson, folkpartiets talesman i justitiefrågor, till SvD.

Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet gick tillsammans till val på att riva upp den hett omdebatterade FRA-lagen.

Men nu har socialdemokraterna alltså bytt fot.

– Jag tycker inte att det finns någon anledning nu att riva upp allt det där igen. Det som blev fel var bland annat att man uteslöt Säpo från den här möjligheten. Men det bör man kunna rätta till. Det är vi från vårt parti beredda att göra i en konstruktiv anda med regeringen, säger Morgan Johansson.