Julian Assange.
1 av 6
Julian Assange. - Foto: MARTIAL TREZZINI/AP/Scanpix
Ska vi skaka hand på det?
2 av 6
Ska vi skaka hand på det? - Foto: Charles Dharapak/AP/SCANPIX
Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) på besök hos dåvarande president George W Bush i Vita huset.
3 av 6
Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) på besök hos dåvarande president George W Bush i Vita huset. - Foto: Charles Dharapak/AP/Scanpix
4 av 6
- Foto: Shelby County Sheriff's Department
Nu anklagas Reinfeldt för att ha anlitat Bushs tidigare rådgivare, Karl Rove, för att hantera fallet...
5 av 6
Nu anklagas Reinfeldt för att ha anlitat Bushs tidigare rådgivare, Karl Rove, för att hantera fallet... - Foto: Matt York/AP/Scanpix
6 av 6
- Foto: Timbro

"Karl Rove hjälper Reinfeldt att hantera Julian Assange"

Enligt källor till Huffington Post har George W Bushs högra hand, Karl Rove, hjälpt den svenska regeringen att hantera fallet Julian Assange.


Det här är Karl Rove

Karl Christian Rove föddes den 25 december 1950 i Denver, Colorado i USA. Han är en amerikansk politisk konsult - så kallad spin doctor - och var tidigare chefsrådgivare och vice stabschef åt president George W Bush.

Rove anses vara den politiske arkitekten bakom Bushs valsegrar, först som guvernör i Texas och därefter i de två presidentvalen.

Karl Rove besökte Sverige ett par dagar i början av 80-talet för att ge moderaterna tips om fund-raising - det vill säga hur man samlar in pengar till politiska kampanjer.

Under politikerveckan i Almedalen på Gotland 2008 deltog Rove vid ett seminarium arrangerat av näringslivets tankesmedja Timbro.

Rove har figurerat i ett flertal brottsutredningar, men aldrig åtalats.

Enligt uppgifter på nätet har Karl Rove varit rådgivare åt statsminister Fredrik Reinfeldt i valrörelsen 2010.

STOCKHOLM/WASHINGTON. Den republikanske strategen Karl Rove gjorde sig känd över hela världen som rådgivare till president George W Bush. Han hjälpte honom att bli guvernör i Texas och sen också president i USA.

Dessutom har norskättade Karl Rove sedan 80-talet också agerat som rådgivare åt de svenska moderaterna - det enda utländska parti som "the king of spin" skryter om på sin meritlista.

Hjälpte m vinna valet

Enligt flera uppgifter anlitade statsminister Fredrik Reinfeldt också Rove för att hjälpa moderaterna att vinna valet 2010. Dessa uppgifter har dock förnekats av moderaternas tidigare partisekreterare Per Schlingmann - numera statssekreterare i statsrådsberedningen med ansvar för kommunikation.

Nu anklagas Karl Rove för att ligga bakom den svenska regeringens kampanj för att få Wikileaks grundare och chefredaktör, Julian Assange, utlämnad hit. I syfte att därefter utlämna honom till USA - där ett spionåtal hotar Assange.

Den amerikanske journalisten Roger Shuler, som bloggar på välbesökta och ansedda Legal Schnauzer, skriver att en säker källa uppger att Rove hjälper regeringen Reinfeldt med fallet Assange.

– Uppenbarligen tycks det som att  [Rove], som hävdar att han är svenskättad, känner ett släktskap till Sverige... och han har dragit fördel av det flera gånger.

Skyddar arvet efter Bush

Varför skulle då Rove vara intresserad av att lagföra Assange för sexbrottsanklagelserna i Sverige? För att beskydda arvet efter George W Bush, enligt källan.

– Just den killen som läckt dokumenten, som skadar Bushfamiljen mest, är också den kille som Bushs högra hand kan kontrollera genom att vara den svenske statsministerns hjärna och rådgivare i underrättelse- och ekonomifrågor, säger källan till Legal Schnauzer.

Också journalisten och advokaten Andrew Kreig, som bland annat skriver för Huffington Post, har fått samma uppgifter av en trovärdig politisk uppgiftslämnare.

– Det här bär Karls signatur. Han måste vara överlycklig. Han är tillbaka i händelsernas centrum. Han gör sig mycket värdefull för sina nya vänner och får se den amerikanska regeringen göra precis det han själv skulle ha gjort - samtidigt som han gör livet surt för sina motståndare, säger källan till Huffington Post.

Inblandad i politiska rättegångar

Karl Rove har sedan Barack Obama och demokraterna återtog makten i Washington varit i blåsväder för sin förmodade inblandning i en politiserad rättegång mot Alabamas tidigare guvernör Don Siegelman.

Demokraten Siegelman anklagades för mutbrott och hotades av ett 30 år långt fängelsestraff, men har hela tiden hävdat att processen mot honom varit politiskt motiverad - och regisserad av Karl Rove.

När Rove skulle förhöras av den amerikanska kongressen om sin inblandning såg han till att fly landet - till Sverige.

– När han var i trubbel och inte ville vittna vid de tre tillfällen då han kallades hamnade han i Sverige, säger en källa till Legal Schnauzer.

– Dessutom var det Reinfeldt som först anlitade Karl när han slängdes ut från Vita huset.

Wikileaks pinsamt för Sverige

Enligt uppgifter var det just härvan kring Don Siegelman som fick George W Bush att slutgiltigt be sin närmaste rådgivare att kasta in handduken. Också detta har dock förnekats av Rove själv.

Wikileaks har orsakat inte bara USA:s regering pinsamheter utan också den svenska. Bland annat har det avslöjats att svenska regeringsföreträdare bett den amerikanska ambassaden att låta övervakningen inom ramen för Surveillance Detection Unit (SDU) pågå "informellt" för att undvika att riksdagen skulle granska den.

Det senaste i raden av avslöjanden visar också hur USA bistått - eller renutav dikterat - den svenska regeringens politik i kriget mot fildelningen.

Julian Assange, den 39-årige australiske nomaden, sökte tidigare uppehållstillstånd i Sverige för att härifrån bedriva Wikileaks verksamhet.

Men i stället föll han i famnen på två svenska kvinnor som gick till polisen med sexbrottsanklagelser.

Därpå följde en infekterad rättsprocess och försök att få honom utlämnad till Sverige från Storbritannien.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Omfattande översvämningar i östra Afrika

1 timme sedan

Olycksfärja sätts in för passagerartrafik

2 timmar sedan
Passagerarfärjan Marco Polo kommer åter att sättas in i trafik i mitten av 2024, rapporterar lokala medier.

FN-expert: Gazas sjukvårdssystem utplånat

2 timmar sedan
Israels krig i Gazaremsan har "utplånat" sjukvårdssystemet i det palestinska området, säger FN:s särskilda rapportör för rätten till hälsa.

Man gripen – ska ha skjutit mot polis

3 timmar sedan
En beväpnad man barrikaderade sig i en lägenhet och misstänks ha skjutit mot polis i Smedjebacken på måndagskvällen. Han greps efter att polisens förhandlare lyckats övertala honom att ge upp.

Kunderna rasar på Marabou: “Ingen bryr sig”

igår 22:18
Marabou ska ta tillbaka en gammal chokladkaka-smak in i sortimentet igen. Men nu rasar kunderna över att det inte är den smaken som folk faktiskt vill ha tillbaka.

Muntra miner på Wall Street

igår 22:08
Det var muntert på New York-börsen när handelsveckan inleddes. De tre ledande indexen slutade alla på plus.