1 av 2
- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Alltför långa väntetider på akuten

Storsjukhusen klarar inte anstormningen.


De stora sjukhusen runt om i Sverige har för lite resurser i förhållande till akutmottagningarnas belastning. Något som lett till mycket långa väntetider på flera håll.

Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen får var fjärde patient i dagsläget vänta i mer än sju timmar på akuten.

Socialminister Göran Hägglund (kd) gick till val på att patienterna inte ska behöva vänta mer än max fyra timmar. Ett vallöfte han också i dag menar är viktigt att uppfylla.

– Jag tror att det här är viktigt för förtroendet för sjukvården och jag vet att det är viktigt för väldigt många människor som tycker det är alldeles orimligt att vänta timme efter timme på en vård som ibland är ganska enkel och ibland helt livsnödvändig, säger Göran Hägglund till Sveriges Radios Ekot.

Han vill att maximalt fyra timmars väntetid ska skrivas in i vårdgarantin och lagstadgas. Men  de övriga allianspartierna går emot Hägglunds lagstftningskrav. De tycker att en uttalad ambition att korta väntetiderna räcker.

Hägglund är dock inte nöjd med några luddiga formuleringar.

- Jag tror att det är nödvändigt att sätta en tidsgräns, för säger man bara allmänt att vi ska korta väntetiden, då kommer ganska lite att hända, säger han till Ekot.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.