I razzian hittade polisen dessutom en AK-47:a och en rad andra vapen. Den tidigare morddömde företagaren åtalas därför också för förberedelse till rån.
1 av 2
I razzian hittade polisen dessutom en AK-47:a och en rad andra vapen. Den tidigare morddömde företagaren åtalas därför också för förberedelse till rån. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Haschkakorna i Knivsta vägde sammanlagt 46 kilo. Ett av de största beslagen på mycket länge i Uppsalatrakten.
2 av 2
Haschkakorna i Knivsta vägde sammanlagt 46 kilo. Ett av de största beslagen på mycket länge i Uppsalatrakten. - Foto: Tullen

Dömd mördare hade eget företag - och haschaffärer

På ytan var den tidigare dömde mördaren - som sedan flera år avtjänat sitt straff - återanpassad. Han jobbade som egenföretagare och hade inga anmärkningar mot sig. Förrän polisen hittade ett rekordparti hasch i hans villa.– Det här är ett av de största beslagen vi gjort.


KNIVSTA. När tullen spanade på ett antal personer - kända för att hantera stora mängder narkotika - såg man dem komma ut ur ett hus i Knivsta med stora papperspåsar.

När tullens personal slog till mot dem på en adress i Nacka visade sig påsarna innehålla sex kilo hasch.

– Detta ledde till att vi började spana på den här adressen i Knivsta, säger Ove Dahlberg vid Uppsalapolisen till Upsala Nya Tidning.

I huset bodde en man som tidigare avtjänat ett tolvårigt fängelsestraff för mord på en man 1998. I sitt nya "hederliga" liv drev han ett eget företag och hade inga anmärkningar på sig.

Men i slutet av oktober slog så polisen till mot en verkstad som tillhörde mannens företag. Haschdoften slog emot dem som en varm ugn.

Inslagna i plast hittade man sammanlagt 46 kilo cannabis i form av bruna kakor.

– Det här är ett av de största beslagen vi gjort under det senaste decenniet, säger Ove Dahlberg, chef för spaningsroteln vid Uppsalapolisen, till UNT.

Enligt Dahlberg kan partiet vara värt runt fyra-fem miljoner kronor i missbrukarledet.

Mannen medger under rättegången, som startade i tisdags, att haschet är hans. Däremot nekar han till en annan åtalspunkt - förberedelse till grovt rån.

Under husrannsakan mot företagaren hittades nämligen också en AK-47:a, ett gevär, ett par pistoler, ammunition, rånarluva, skyddsvästar samt ett par stulna bilar med falska registreringsskyltar, uppger UNT.

Enligt åklagaren ”en komplett rånarutrustning”.

/
/
/
/
/
/
/
Ran
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.