Söndag 20 Jun
Stockholm

Kristdemokraterna: Ska vara olagligt att stödja terrorism

1 av 3
Under julruschen sprängde sig Taimour Abdulwahab till döds mitt i julruschen i Stockholms innerstad.
2 av 3
Under julruschen sprängde sig Taimour Abdulwahab till döds mitt i julruschen i Stockholms innerstad. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / SCANPIX
Hans fru, Mona Thwany, har på nätet uttryckt sitt stöd för den nästan bannlysta organisationen Muslims against Crusades.
3 av 3
Hans fru, Mona Thwany, har på nätet uttryckt sitt stöd för den nästan bannlysta organisationen Muslims against Crusades. Foto:

Kristdemokraterna vill under mandatperioden göra det olagligt att delta i och stödja "rasistiska, kriminella och terroriststämplade organisationer".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. I skuggan av den senaste tidens terrorbrott - där svenska medborgare varit inblandade - vill kd-ledaren Göran Hägglund att det ska bli olagligt också att vara ansluten till en organisation som främjar terrorism.

Redan i partiets valmanifest fanns förslaget att kriminalisera medlemskap i ”rasistiska, kriminella och terroriststämplade organisationer”. I en intervju med Svenska Dagbladet återaktualiserar nu partiledaren Göran Hägglund frågan.

En sådan förändring skulle sannolikt kräva en grundlagsändring.

– Vi kommer att jobba för det. Det är vårt ställningstagande att vi på det här sättet, utan att träda organisationsfriheten eller liknade grundläggande rättigheter förnär, kan kriminalisera sådant som i praktiken innebär stöd för verksamheter som är samhällsomstörtande, säger Hägglund till SvD.

Han vill dock inte direkt koppla ihop förslaget med självmordsattentatet i Stockholms innerstad under julhandeln.

– Men det finns i Sverige en rekryteringsverksamhet som går ut på att rekrytera ofta unga till en verksamhet som syftar till att utföra terrorattentat, en utbildning som pågår i andra länder. Det är klart att rekrytering till sådana sammanhang skulle falla under det som är olagligt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela