Måndag 20 Sep
Stockholm

Dömd pedofil drev skolor

1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Han hade suttit i fängelse i tre år efter att ha sexutnyttjat barn. Men ändå kunde pedofilen efter avtjänat straff starta tre friskolor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. En dömd pedofil återfallsförbrytare som driver dina barns skolor? Tanken är inte alls orimlig. Faktum är att den redan är verklighet.

TV4 Nyheterna avslöjade på måndagskvällen att en dömd pedofil drivit tre friskolor i Stockholmsområdet.

Och Skolinspektionen kan inte göra någonting.

– Vi söker uppgifter som har med huvudmannens ekonomiska förutsättningar att göra eftersom budget är en av de centrala utgångspunkterna för att driva ett företag. Sådana uppgifter har vi möjlighet att ta in, säger Ingegärd Hilborn, chefsjurist vid Skolinspektionen, till TV4 Nyheterna.

Mannen dömdes 2007 för andra gången för sexbrott - den här gången grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

I tre års tid har han förgripit sig på sin nya sambos dotter. Mannen döms till sex års fängelse - och låter två andra personer ta över driften av de tre friskolorna.

Tillståndet går via Skolverket vidare till en nu 49-årig man och hans 30-åriga fru. 30-åringen har tidigare varit prostituerad och hade vid den här tiden precis avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för grovt koppleri.

På den tiden hette skolorna EU/IT-gymnasierna i Stockholm men har nyligen bytt namn till Edicon och ligger i Danderyd, Farsta och Liljeholmen med cirka 200 elever.

– Det här är ju naturligtvis ytterst allvarligt, säger Ingegärd Hilborn, vid Skolinspektionen, till TV4 Nyheterna.

Hon säger sig tidigare inte ens ha känt till att dömda sexförbrytare drivit friskolor med stora bidrag från skattebetalarna.

Utbildningsminister Jan Björklund (fp) är mycket kritisk när han får höra talas om friskolorna i sexförbrytares regi.

– Självklart måste lagstiftningen ändras. I tillståndsprövningen ska Skolinspektionen få befogenhet att begära registerutdrag, säger han till TV4 Nyheterna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela