Söndag 19 Sep
Stockholm

Reinfeldt om Assangefallet

Reinfeldt, här med Storbritanniens premiärminister, David Cameron, tycker att bilden av svenskt rättsväsende är missvisande.
1 av 2
Reinfeldt, här med Storbritanniens premiärminister, David Cameron, tycker att bilden av svenskt rättsväsende är missvisande. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix
Fredrik Reinfeldt uttalar sig om fallet Julian Assange.
2 av 2
Fredrik Reinfeldt uttalar sig om fallet Julian Assange. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Statsminister Fredrik Reinfeldt beklagar att Julian Assanges advokater sprider bilden av att en rättegång mot Assange i Sverige inte är rättssäker.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Det är beklagligt, vi har ett självständigt rättsväsende som i det här fallet dessutom agerat på svensk lagstifnting där man till allmänt åtal har instämt Julian Assange.

Det säger Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, apropå den debatt som väckts i Storbritannien i spåren av den utlämningsprocess som pågår mot Wikileaks grundare och chefredaktör Julian Assange.

– Jag kan bara beklaga att kvinnors rätt och ställning väger så lätt när det gäller den här typen av frågor, säger statsministern vidare i en intervju med Sveriges Radios Ekotredaktion.

Han menar att bilden som sprids är motiverad av advokaternas intresse av att förhindra en utlämning av Assange och inte av vad som är sant.

– I syfte att försvara en klient beskriver man nedlåtande andra länders rättssystem, men alla som lever i Sverige vet ju att det inte är med sanningen överensstämmande, säger han till SR.

Tvärtom är Reinfeldt stolt över att det svenska rättsväsendet tar sexuellt våld på allvar.

– Vi har kommit långt i Sverige när det gäller att vara tydliga att vi accepterar inte sexuella övergrepp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela