Reinfeldt, här med Storbritanniens premiärminister, David Cameron, tycker att bilden av svenskt rättsväsende är missvisande.
1 av 2
Reinfeldt, här med Storbritanniens premiärminister, David Cameron, tycker att bilden av svenskt rättsväsende är missvisande. - Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix
Fredrik Reinfeldt uttalar sig om fallet Julian Assange.
2 av 2
Fredrik Reinfeldt uttalar sig om fallet Julian Assange. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Reinfeldt om Assangefallet

Statsminister Fredrik Reinfeldt beklagar att Julian Assanges advokater sprider bilden av att en rättegång mot Assange i Sverige inte är rättssäker.


– Det är beklagligt, vi har ett självständigt rättsväsende som i det här fallet dessutom agerat på svensk lagstifnting där man till allmänt åtal har instämt Julian Assange.

Det säger Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, apropå den debatt som väckts i Storbritannien i spåren av den utlämningsprocess som pågår mot Wikileaks grundare och chefredaktör Julian Assange.

– Jag kan bara beklaga att kvinnors rätt och ställning väger så lätt när det gäller den här typen av frågor, säger statsministern vidare i en intervju med Sveriges Radios Ekotredaktion.

Han menar att bilden som sprids är motiverad av advokaternas intresse av att förhindra en utlämning av Assange och inte av vad som är sant.

– I syfte att försvara en klient beskriver man nedlåtande andra länders rättssystem, men alla som lever i Sverige vet ju att det inte är med sanningen överensstämmande, säger han till SR.

Tvärtom är Reinfeldt stolt över att det svenska rättsväsendet tar sexuellt våld på allvar.

– Vi har kommit långt i Sverige när det gäller att vara tydliga att vi accepterar inte sexuella övergrepp.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

1 timme sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.