Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Reinfeldt om Assangefallet

Reinfeldt, här med Storbritanniens premiärminister, David Cameron, tycker att bilden av svenskt rättsväsende är missvisande.
1 av 2

Reinfeldt, här med Storbritanniens premiärminister, David Cameron, tycker att bilden av svenskt rättsväsende är missvisande.

Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix

Fredrik Reinfeldt uttalar sig om fallet Julian Assange.
2 av 2

Fredrik Reinfeldt uttalar sig om fallet Julian Assange.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Nyheter | 08/02/2011 15:47

Statsminister Fredrik Reinfeldt beklagar att Julian Assanges advokater sprider bilden av att en rättegång mot Assange i Sverige inte är rättssäker.

– Det är beklagligt, vi har ett självständigt rättsväsende som i det här fallet dessutom agerat på svensk lagstifnting där man till allmänt åtal har instämt Julian Assange.

Det säger Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, apropå den debatt som väckts i Storbritannien i spåren av den utlämningsprocess som pågår mot Wikileaks grundare och chefredaktör Julian Assange.

– Jag kan bara beklaga att kvinnors rätt och ställning väger så lätt när det gäller den här typen av frågor, säger statsministern vidare i en intervju med Sveriges Radios Ekotredaktion.

Han menar att bilden som sprids är motiverad av advokaternas intresse av att förhindra en utlämning av Assange och inte av vad som är sant.

– I syfte att försvara en klient beskriver man nedlåtande andra länders rättssystem, men alla som lever i Sverige vet ju att det inte är med sanningen överensstämmande, säger han till SR.

Tvärtom är Reinfeldt stolt över att det svenska rättsväsendet tar sexuellt våld på allvar.

– Vi har kommit långt i Sverige när det gäller att vara tydliga att vi accepterar inte sexuella övergrepp.