Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Huliganer körs bort två timmar

Nyheter | 12/02/2009 03:22

Regeringen föreslår att ordningsstörare ska kunna köras i väg två timmar bort.

Fotbollshuliganer och vilda demonstranter på stan kommer även fortsättningsvis kunna skjutsas i väg långt från händelsernas centrum av polisen. Men regeringen föreslår i en lagrådsremiss som kommer lämnas på torsdagen att polisen i framtiden ska rätta sig efter en tidsgräns, inte ett visst avstånd.

När justitieombudsmannen (JO) tidigare kritiserade polisen för att ordningsstörare skjutsades för långt bort beslutades det att bråkstakarna fick köras i väg högst fem kilometer. Men polisen ansåg att det var en för snäv gräns, vilket har lett till den aktuella lagrådsremissen, skriver DN.

Det som kommer gälla är att polisen får två timmar på sig från det att huliganerna omhändertas till det att de släpps. Men det betyder inte att det därför kan släppas i, säg, Norrköping om de grips i Stockholm.

– Tvåtimmarsgränsen ska inte tolkas så att polisen kan skjutsa bort omhändertagna så långt de hinner och sedan släppa dem var som helst. Man får inte försätta människor i en situation så att de inte kan ta sig hem på rimligt sätt, säger justitieminister Beatrice Ask.

Ask menar att det är ett sätt att låta polisen ingripa utan att sätta hårt mot hårt. Att i stället lösa upp ordningsstörningar har visat sig vara mycket bättre, förklarar hon.

Skrivet av: