Reinfeldt sågar hyresrätten

- 14/02/2011, 08:48 -
... hyresrätter är framtiden i Stockholms innerstad.
1 av 2

... hyresrätter är framtiden i Stockholms innerstad.

DAN HANSSON/SvD/Scanpix

Fredrik Reinfeldt tycker inte att...
2 av 2

Fredrik Reinfeldt tycker inte att...

Segregationen ökar i Stockholms innerstad. Men när statsminister Fredrik Reinfeldt får frågan om det kan bero på att antalet hyresrätter minskar dömer han helt ut hela boendeformen.

STOCKHOLM. De senaste åren har utvecklingen varit tydlig. Allt färre fattiga får plats i Stockholms innerstad samtidigt som de rika blir fler. Samtidigt som allt fler hyresrätter ombildats till bostadsrätter.

Andelen hyresrätter innanför Stockholms tullar är numera nere på 36 procent.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt (m) försvarar ombildningarna. Och dömer helt ut hyresrätten som boendeform.

– Det har funnits en efterfrågan från fler att äga sin bostad och den har varit rätt att bejaka, säger han till Dagens Nyheter.

– Alla som varit i närheten av Stockholms innerstad vet att hyresrätten som idé inte funkar där. Hyresrätten ska man lämna över till nästa hyresgäst, men i realiteten har det blivit en svart marknad.

DN frågar om statsministern beskyller folk för att sälja kontrakten svart.

– Nej, det sa jag inte, men de använder kontraktet i en bytesaffär med en villa eller en bostadsrätt. Då blir det ingen rörlighet, inga nya får en chans.

Till skillnad från moderata partikamrater i Stockholm tycker inte Reinfeldt att det är någon god idé att försöka hitta en jämvikt - 50 procent bostadsrätter och 50 procent hyresrätter.

– Din utgångspunkt är att hyresrätten fungerar som hyresrätt och det gör den inte. Ingen skulle hålla med dig, säger han till DN.

Men ska det inte finnas några hyresrätter alls kvar i innerstaden?

– Hyresrätten har absolut ett värde för dem som inte har ett insatskapital och också för att uppnå den rörlighet på arbetsmarknaden som vi eftersträvar.

Hyresgästföreningens ordförande, Barbro Engman, är dock kritisk till Fredrik Reinfeldts resonemang.

– Alla boendeformer kan missbrukas. Det finns bostadsrätter som hyrs ut svart. Men en vanlig hyresgäst ägnar sig knappast åt svarthandel och pengar under bordet. Det som skapar alla avarter är i grunden bristen på bostäder, säger hon till Dagens Nyheter.