Sverige skickar trupp till Georgien

Sverige ska skicka 27 personer till Georgien. De ingår i en EU-styrka.


Sverige bidrar med 27 personer i den observatörsstyrka som EU skickar till Georgien den 1 oktober.

Men inget talar för att de släpps in i Abchazien eller Sydossetien.

EU:s utrikesministrar har nu fattat det formella beslutet att skicka en civil styrka på 200 personer till Georgien. Styrkan består av poliser, människorättsexperter, jurister och andra som ska observera och rapportera om de ryska soldaternas reträtt från Georgien.

Problemet är att observatörerna knappast kommer att släppas in i de båda utbrytarregionerna, som Ryssland erkänt som självständiga stater och där det nu finns mer än dubbelt så många ryska soldater som före kriget.

- I det korta perspektivet är jag inte alls optimistisk om våra möjligheter. Den ryska positionen har snarare hårdnat under de senaste veckorna, säger utrikesminister Carl Bildt till TT.

Nato-chefen Jaap de Hoop Scheffer är kritisk mot att det senaste avtalet mellan EU och Ryssland från den 8 september ger Ryssland alltför stort utrymme att stanna kvar i Abchazien och Sydossetien.

Men kravet på att Ryssland ska dra tillbaka sina soldater till de positioner de hade före krigsutbrottet i augusti kvarstår, säger Bildt. Tills så har skett är förhandlingarna om ett nytt samarbetsavtal frusna. Han tror inte som den franske presidenten Sarkozy att förhandlingar kan starta i november igen.

- Man får vara en väldigt hoppfull natur för att tro att Ryssland till november ska ha uppfyllt det kravet, säger Bildt.

TT

Skrivet av:

Senaste nytt

Här är yrkena med 40 000 i månadslön – där du får jobb direkt

Avslöjandet: Så Dålig är luften i din bil – medför flera hälsorisker

Luftföroreningarna på hårt trafikerade vägar letar sig in i våra bilar enligt en ny studie, vilket medför flera betydande hälsorisker.

Lavrov lamslog hotat OSSE

Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE:s möte i Nordmakedonien var på grund av den ryska närvaron delvis lamslaget redan när det inleddes på torsdagen.

Polisen i Sundsvall rapporterar om trafikkontroll

"Skönsberg, resultat efter nykterhetskontroll i trafiken", skriver polisen på sin hemsida.

Kvinna dog på grund av vårdcentrals bristande rutiner – skickade aldrig iväg remisser

En kvinna sökte hjälp på en vårdcentral för buksmärtor men fick aldrig den hjälp hon behövde. Kvinnan dog senare. Nu kritiseras vårdcentralens bristade rutiner.

Släkting till svensk gängledare häktad utomlands

En person som uppges vara nära släkting till Rawa Majid sitter häktad i Haag i Nederländerna, misstänkt för grovt narkotikabrott, rapporterar P4 Göteborg.