Sverige skickar trupp till Georgien

Sverige ska skicka 27 personer till Georgien. De ingår i en EU-styrka.


Sverige bidrar med 27 personer i den observatörsstyrka som EU skickar till Georgien den 1 oktober.

Men inget talar för att de släpps in i Abchazien eller Sydossetien.

EU:s utrikesministrar har nu fattat det formella beslutet att skicka en civil styrka på 200 personer till Georgien. Styrkan består av poliser, människorättsexperter, jurister och andra som ska observera och rapportera om de ryska soldaternas reträtt från Georgien.

Problemet är att observatörerna knappast kommer att släppas in i de båda utbrytarregionerna, som Ryssland erkänt som självständiga stater och där det nu finns mer än dubbelt så många ryska soldater som före kriget.

- I det korta perspektivet är jag inte alls optimistisk om våra möjligheter. Den ryska positionen har snarare hårdnat under de senaste veckorna, säger utrikesminister Carl Bildt till TT.

Nato-chefen Jaap de Hoop Scheffer är kritisk mot att det senaste avtalet mellan EU och Ryssland från den 8 september ger Ryssland alltför stort utrymme att stanna kvar i Abchazien och Sydossetien.

Men kravet på att Ryssland ska dra tillbaka sina soldater till de positioner de hade före krigsutbrottet i augusti kvarstår, säger Bildt. Tills så har skett är förhandlingarna om ett nytt samarbetsavtal frusna. Han tror inte som den franske presidenten Sarkozy att förhandlingar kan starta i november igen.

- Man får vara en väldigt hoppfull natur för att tro att Ryssland till november ska ha uppfyllt det kravet, säger Bildt.

TT

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Blinken till Mellanöstern för Gazasamtal

Mest nedåt på Asienbörser

Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.

Ny studie om övergrepp förvånade forskare

Att utsättas för olika typer av övergrepp i barndomen ger en stark ökad risk för psykiatriska diagnoser senare i livet. Det bekräftas i en stor studie av svenska tvillingar.

Över 20 döda i oväder i Papua Nya Guinea

Minst 23 människor på höglandet i Papua Nya Guinea har omkommit i översvämningar och jordskred efter oväder.

Port sprängd i flerbostadshus i Åkersberga

En explosion misstänks ha inträffat vid en port i ett fem våningar högt bostadshus i Åkersberga norr om Stockholm.

Enorm AI-superdator byggs i Danmark

Danmark får en av världens snabbaste superdatorer. Kraftmonstret är inriktat mot generativ AI som ska ta fram nya proteinbaserade läkemedel.