Stockholm

Bildt portad efter Hitlerliknelse

Utrikesministern är inte välkommen till Ryssland efter uttalande.


Läs mer

Ryska myndighetspersoner är förbannade på utrikesminister Carl Bildt (m). Först jämförde han Ryssland och president Vladimir Putin med Nazityskland och Hitler. Sedan åkte han till Ukraina med kungen för ett möte med Europarådet. Ryssland vägrar nu att ta emot Bildt.

– Han har inte varit välkommen, säger Bildts pressekreterare Irena Busic till Aftonbladet.

Utrikesministern har under Rysslands konflikt med Georgien varit en av de hårdaste kritikerna mot ryssarna. I augusti valde han att direkt åka till Georgien för att visa sitt stöd. Nu senast har han försökt fixa två möten i Moskva, men båda gångerna gav ryssarna honom nobben.

– Ryssarna fick chansen att träffa Bildt, men tackade nej. Det är inte aktuellt att försöka igen, säger Busic.

Den ryske ambassadörens andreman Michail Skuphov i Stockholm säger till Dagens Nyheter att han själv skulle ha kunnat använda avsevärt grövre omdömen för att uttrycka sin kritik mot Bildts liknelser:

– Det är både osakligt och olyckligt att göra en sådan jämförelse.

För tillfället är Carl Bildt på statsbesök i Ukraina med kungen. I går tog president Jusjtjenko emot den svenska delegationen. Bildt skriver i ett inlägg på sin blogg:

"Med kungen i spetsen för den svenska delegationen diskuterade vi kortfattat såväl de europeiska perspektiven som det bilaterala samarbetet. Samtal som dessa stadfäster ofta vad som redan uppnåtts - men de ger också lite av riktning inför det som skall komma."

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.