Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Havssvamp kan ge nya läkemedel

Nyheter | 14/02/2009 06:15

Forskare hoppas att en sorts havssvamp är lösningen mot resistenta bakterier.

Fler och fler bakterier blir resistenta mot de läkemedel som i dag finns på marknaden. Utvecklingen kommer sannolikt att fortsätta så vilket gör att läkemedelsbolagen inte ser någon nytta i att utveckla nya mediciner. Men nu kan forskare ha hittat en lösning på problemet. På havets botten.

Forskaren Peter Moeller har tillsammans med sina kollegor upptäckt en havssvamp som har en stark förmåga att hålla alla angripande bakterier borta. Medan de andra svamparna i omgivningen dog växte och frodades den havssvamp som forskarna nu analyserar.

– Vi har hittat ett mycket lovande redskap i kriget mot de resistenta (läkemedelståliga) bakterierna, säger Moeller, verksam vid amerikanska National Oceanic and Athmospheric Administration (NOAA).

Svampen visade sig ha ett ämne i sig som stoppar bakteriernas angrepp genom att hindra dem från att skapa skyddande så kallad biofilm. Detta ämne har forskarna nu lyckats isolera, och inledande tester i laboratorium har gett mycket positiva svar. De allra starkaste bakteriernas försvar bröts ned av ämnet.

– Vi har lyckats återställa känsligheten för antibiotika hos en rad resistenta stammar, säger Peter Moeller.

Dock återstår en viktig fråga innan jobbet på ett nytt läkemedel kan börja på riktigt. Hur påverkar svampens biofilmsförstörande ämne människans normala bakterieflora?

– Vi har faktiskt ingen aning, säger Moeller.

Så vägen till en ny form av antibiotika verkar trots allt ganska lång.

Skrivet av: