Ny drog tar bort dåliga minnen

Amerikanska forskare har hittat unikt botemedel mot trauma.


NEW YORK. Mardrömmarna kan vara ett minne blott. Forskare vid SUNY Downstate Medical Center i Brooklyn, New York, har fått gnagare att glömma obehagliga minnen efter att de injicerats med drogen Zip. Därmed är det bara en tidsfråga innan minnesbilder av tumörer, Berlusconigrodor och Britney Spears troschock är borta.

Forskarna har via upprepade försök lyckats få drogen att verka i delar av hjärnan som styr känslor, rymduppfattning och rörelseförmåga. Än så länge har drogen bara testats på djur, men forskarna är övertygade om att medlet nästan borde ha identiska effekter på människor.

Minnesmolekylen, som forskarna tittar på, är bara en del i hajpen kring forskningsområdet, som har utvecklats enormt under de senaste fem åren inom hjärnforskningen.

– Om den här molekylen är så viktig som den verkar vara, kan man se flera användningsområden: mot trauma, beroende, vilket är inlärt beteende. Slutligen för att utveckla minnet och inlärningsförmågan, säger läkaren Todd C Sacktor, som leder forskarteamet vid SUNY, till New York Times.

Med drogen skulle filmen Eternal sunshine of the spotless mind från 2004 kunna bli brinnande verklighet. I filmen upptäcker Joel att hans flickvän Clementine fått hjälp av ett stort företag med att ta bort alla minnen av honom och deras förhållande efter ett stort gräl.

Se ett klipp från Eternal sunshine of the spotless mind nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.