Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Säpo ser hot mot imam som fått jobb av Svenska kyrkan

1 av 3

Fryshuset

2 av 3

Fryshuset

3 av 3

Claudio Bresciani/SCANPIX

Nyheter | 15/03/2011 08:38

Svenska kyrkan har anställt imamen Othman Al Tawalbeh för att jobba i Fryshuset i Stockholm. Ett beslut som kritiserats av flera präster. Men efter att Säpo noterat näthot på arabiska blev den kontroversiella debatten också en säkerhetsfråga.

HELSINGBORG. I helgen knackade Säpo på hos familjen Tawalbeh i Skåne.

– De sa att de var oroliga för mig och att de ser allvarligt på texterna om mig på nätet. De kan leda till att någon uppfattar dem som en fatwa om att jag inte längre är muslim, säger den toleranta imamen till Helsingborgs Dagblad.

Othman Al Tawalbeh är nu utrustad med flera larmnummer till Säpo.

Imamen är van vid hot och hets från både svenska rasister och muslimska fundamentalister.

– Men nu sprids lögner om mig som skrivits av en offentlig muslim här i Sverige, Mahmoud Aldebe.

Aldebe blev känd 2006 när han ville införa sharialagar i Sverige. Något han senare fick ta tillbaka.

– Han skriver om mig att de flesta muslimer anser att jag har förgiftat den muslimska tron, att jag ska få muslimska ungdomar att bli kristna och att jag försvarar kvinnors rättigheter, säger imamen till HD.

På sajten Arabiska nyheter skrivs nu att Tawalbeh inte längre är muslim - en avfälling. Och fördömandena sprids också till Mellanöstern och Tawalbehs eget hemland, Jordanien.

– Släkt och vänner och folk som känner till mig är oroliga och har frågat vad som händer.

Anledningen till att han anställts av kyrkan är att många muslimska ungdomar besöker verksamheten i Fryshuset och där ska han leda sin första fredagsbön denna vecka.