Polisen Martin Bergström, (t.v.) som tillsammans med sin kollega Carl Larsson (t.h.) gjorde ett kontroversiellt ingripande mot journalisten Jesper Nilsson vid Hornstulls tunnelbanestation, frias på samtliga åtalspunkter.
1 av 3
Polisen Martin Bergström, (t.v.) som tillsammans med sin kollega Carl Larsson (t.h.) gjorde ett kontroversiellt ingripande mot journalisten Jesper Nilsson vid Hornstulls tunnelbanestation, frias på samtliga åtalspunkter. - Foto: Jesper Nilsson/Dagens Konflikt
Jesper Nilsson står mot den vägg som poliserna tryckte upp honom mot i vänthallen vid Hornstulls tunnebanestation.
2 av 3
Jesper Nilsson står mot den vägg som poliserna tryckte upp honom mot i vänthallen vid Hornstulls tunnebanestation. - Foto: Nyheter24
Jesper Nilsson fotograferar en polis vid Hornstulls tunnelbana. För drygt ett år sedan trakasserades bloggaren av två civilpoliser som ska ha tvingat honom att radera bilderna.
3 av 3
Jesper Nilsson fotograferar en polis vid Hornstulls tunnelbana. För drygt ett år sedan trakasserades bloggaren av två civilpoliser som ska ha tvingat honom att radera bilderna. - Foto: Nyheter24

Hornstullspoliserna frias

Bloggaren och journalisten Jesper Nilsson trakasserades - men ingen fälls.


Jespers 4 bästa tips för dig som vill vara med och filma snuten

CIVILKURAGE. Nyheter24 uppmanar alla som ser poliser, väktare eller ordningsvakter begå brott i tjänsten att vara med och Filma snuten.

Sätt på mobiltelefonens kamerafunktion och sprid din ögonvittnesskildring. Om du vill till exempel genom att tipsa oss (skriv Filma snuten i ämnesraden). Läs mer om dina rättigheter och polisens skyldigheter här.

Jesper Nilssons bästa tips:

* Var jävligt säker och trygg i din rätt. Stå på dig - när de säger "sluta" säg att du har rätt att fotografera. Tumregeln är att "där man får äta glass får man fotografera". På allmän plats har man rätt att fota och filma.

* Filma hela tiden. På demonstrationer är det vanligt att man nöjer sig med 2-3 bilder. Fortsätt filma tills det är avklarat. Saker händer snabbt och då hinner man inte plocka upp kameran.

* Minimera risken att polisen klagar. Stå på behörigt avstånd, stå inte i vägen, prata inte med dem.

* Om möjligt - filma så att det inte märks. Sätt på videofunktionen och bara håll den i handen. På gott och ont rättar sig folk när man filmar. Händer det dåliga grejer kanske man har större chans att dokumentera om det inte märks.

STOCKHOLM. Poliserna Carl Larsson och Martin Bergström frias för ofredande alternativt tjänstefel efter att ha åtalats för att ha tagit ifrån Jesper Nilsson dennes mobilkamera samt hållit kvar honom - efter att han fotograferat dem.

Beskedet från Stockholms tingsrätt på fredagen var att de båda polisernas agerande ligger inom lagens råmärken.

Även om tingsrätten anser att Jesper Nilssons fotograferande inte var någon fridskränkning och därmed ingen straffbar handling skriver man i domen att de två poliserna uppfattat fotograferandet som ofredande och därmed inte haft något uppsåt att använda olaga tvång och ofreda Jesper Nilsson.

Jesper Nilsson, 31, är inte förvånad.

– Jorå, det var ju väntat. Det är de klassiska bitarna, två poliser som hävdar att saker har hänt där vittnen pratar om något annat. De får det till en ord-mot-ord-situation där de hittar på vad jag har sagt. Tingsrätten tror på snutarna. Och så hänvisar de till polislagen också - att de får puckla på någon bäst de vill om de misstänker brott.

Tror att det blir någon överklagan från åklagarens sida?

– Det tror jag inte. Jag har inte pratat med åklagaren om det, men jag tror inte att det blir något överklagande.

Kommer du att driva din skadeståndsprocess vidare?

– Det måste jag prata med mitt målsägarbiträde om. Vi ska prata på måndag, men jag tror inte det, det är för mycket tid och för lite pengar.

Hur ska du annars driva kampen?

– Jag tänker hålla ett extra öga på snutar och vara duktigare på att ta bilder och bättre på att sprida dem. Man får lita på andra metoder än tingsrätten mot korrupta poliser.

Chefsåklagare Christer Ekelund - vid riksenheten för polismål - vill i nuläget inte säga om han tänker överklaga den friande domen.

– Jag har bara precis sett att den har kommit. Jag har inga kommentarer.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/
/
/