Polisen Martin Bergström, (t.v.) som tillsammans med sin kollega Carl Larsson (t.h.) gjorde ett kontroversiellt ingripande mot journalisten Jesper Nilsson vid Hornstulls tunnelbanestation, frias på samtliga åtalspunkter.
1 av 3
Polisen Martin Bergström, (t.v.) som tillsammans med sin kollega Carl Larsson (t.h.) gjorde ett kontroversiellt ingripande mot journalisten Jesper Nilsson vid Hornstulls tunnelbanestation, frias på samtliga åtalspunkter. - Foto: Jesper Nilsson/Dagens Konflikt
Jesper Nilsson står mot den vägg som poliserna tryckte upp honom mot i vänthallen vid Hornstulls tunnebanestation.
2 av 3
Jesper Nilsson står mot den vägg som poliserna tryckte upp honom mot i vänthallen vid Hornstulls tunnebanestation. - Foto: Nyheter24
Jesper Nilsson fotograferar en polis vid Hornstulls tunnelbana. För drygt ett år sedan trakasserades bloggaren av två civilpoliser som ska ha tvingat honom att radera bilderna.
3 av 3
Jesper Nilsson fotograferar en polis vid Hornstulls tunnelbana. För drygt ett år sedan trakasserades bloggaren av två civilpoliser som ska ha tvingat honom att radera bilderna. - Foto: Nyheter24

Hornstullspoliserna frias

Bloggaren och journalisten Jesper Nilsson trakasserades - men ingen fälls.


Jespers 4 bästa tips för dig som vill vara med och filma snuten

CIVILKURAGE. Nyheter24 uppmanar alla som ser poliser, väktare eller ordningsvakter begå brott i tjänsten att vara med och Filma snuten.

Sätt på mobiltelefonens kamerafunktion och sprid din ögonvittnesskildring. Om du vill till exempel genom att tipsa oss (skriv Filma snuten i ämnesraden). Läs mer om dina rättigheter och polisens skyldigheter här.

Jesper Nilssons bästa tips:

* Var jävligt säker och trygg i din rätt. Stå på dig - när de säger "sluta" säg att du har rätt att fotografera. Tumregeln är att "där man får äta glass får man fotografera". På allmän plats har man rätt att fota och filma.

* Filma hela tiden. På demonstrationer är det vanligt att man nöjer sig med 2-3 bilder. Fortsätt filma tills det är avklarat. Saker händer snabbt och då hinner man inte plocka upp kameran.

* Minimera risken att polisen klagar. Stå på behörigt avstånd, stå inte i vägen, prata inte med dem.

* Om möjligt - filma så att det inte märks. Sätt på videofunktionen och bara håll den i handen. På gott och ont rättar sig folk när man filmar. Händer det dåliga grejer kanske man har större chans att dokumentera om det inte märks.

STOCKHOLM. Poliserna Carl Larsson och Martin Bergström frias för ofredande alternativt tjänstefel efter att ha åtalats för att ha tagit ifrån Jesper Nilsson dennes mobilkamera samt hållit kvar honom - efter att han fotograferat dem.

Beskedet från Stockholms tingsrätt på fredagen var att de båda polisernas agerande ligger inom lagens råmärken.

Även om tingsrätten anser att Jesper Nilssons fotograferande inte var någon fridskränkning och därmed ingen straffbar handling skriver man i domen att de två poliserna uppfattat fotograferandet som ofredande och därmed inte haft något uppsåt att använda olaga tvång och ofreda Jesper Nilsson.

Jesper Nilsson, 31, är inte förvånad.

– Jorå, det var ju väntat. Det är de klassiska bitarna, två poliser som hävdar att saker har hänt där vittnen pratar om något annat. De får det till en ord-mot-ord-situation där de hittar på vad jag har sagt. Tingsrätten tror på snutarna. Och så hänvisar de till polislagen också - att de får puckla på någon bäst de vill om de misstänker brott.

Tror att det blir någon överklagan från åklagarens sida?

– Det tror jag inte. Jag har inte pratat med åklagaren om det, men jag tror inte att det blir något överklagande.

Kommer du att driva din skadeståndsprocess vidare?

– Det måste jag prata med mitt målsägarbiträde om. Vi ska prata på måndag, men jag tror inte det, det är för mycket tid och för lite pengar.

Hur ska du annars driva kampen?

– Jag tänker hålla ett extra öga på snutar och vara duktigare på att ta bilder och bättre på att sprida dem. Man får lita på andra metoder än tingsrätten mot korrupta poliser.

Chefsåklagare Christer Ekelund - vid riksenheten för polismål - vill i nuläget inte säga om han tänker överklaga den friande domen.

– Jag har bara precis sett att den har kommit. Jag har inga kommentarer.

/
/
/
/
/
/
/
Relaterat
Vilken rätt har du att fotografera poliser?
På fredag faller dom mot två poliser som står åtalade för olaga tvång, frihetsberövande, tjänstefel med mera efter att ha trakasserat bloggaren och journalisten Jesper Nilsson när han fotograferade dem i tunnelbanan. Men vilka rättigheter har man egentligen i mötet med poliser? Och får man fota hur som helst? Nyheter24 reder ut begreppen.
Jesper Nilsson: Jag skulle ha fotat polisen i smyg
Bloggaren och journalisten Jesper Nilssons historia började när han fotograferade två poliser som gjorde ett ingripande mot plankande ungdomar i tunnelbanan. På fredag faller domen mot de två poliser som åtalats för att ha ofredat och utpressat honom.
Sverige går in EU:s gemensamma DNA-register
Inget integritetsproblem enligt justitieministern.
Polisjurist om anmälan mot Jesper Nilsson: Blev upprörd
Citypolisens jurist, Maria Emanuelsson, drogs mot sin vilja in i de båda polisernas anmälan mot journalisten Jesper Nilsson. Under fredagens förhandling var hon åklagarens vittne - mot poliserna.
"Hornstullspoliserna ljuger i anmälan mot Jesper Nilsson"
Poliserna hävdar att anmälan mot fotograferande journalist "diskuterats med polismyndighetens jurist". Juristen: "Anmälan får de stå för."
Åklagare inleder förundersökning mot Hornstullspoliserna
De två civilpoliser som journalisten Jesper Nilsson tog bilder på i tunnelbanan i förra veckan misstänks för egenmäktigt förfarande och ofredande.
"Poliser trakasserade journalist"
En journalist och debattör som fotograferat poliser i tjänst upplever sig ha utpressats att radera bilderna. Och är nu själv polisanmäld för brott mot personuppgiftslagen.
Senaste nytt

Motigt för KD i opinionen

Karlstad: Polisen rapporterar om misshandel

"Polisen beordrades till ett bråk på en gymnasieskola under dagen i Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

Fem anhålla för misstänkt kidnappning

Fem män mellan 20 och 30 år har anhållits misstänkta för människorov i Trollhättan.

Talman avgår efter hyllning till naziveteran

Anthony Rota, talman i det kanadensiska parlamentet, avgår med omedelbar verkan.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Värmdö

1 timme sedan
"En polispatrull stoppade en bil vid Fågelbro på Värmdö för kontroll av föraren.", skriver polisen på sin hemsida.

M och SD bakom nio av tio mediekritiska inlägg

1 timme sedan
Moderater och sverigedemokrater ligger bakom nio av tio kritiska Twitterinlägg mot nyhetsmedier. Det visar forskning, som kartlagt hur svenska riksdagsledamöter använder X, tidigare Twitter, rapporterar tidningen Journalisten.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.