Onsdag 12 Maj
Stockholm

Halva partiet lämnade sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson och Björn Söders höga löner får gräsrötterna att hoppa av.
1 av 3
Jimmie Åkesson och Björn Söders höga löner får gräsrötterna att hoppa av. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Efter årsmötet lämnade många sverigedemokrater sina uppdrag i Blekinge.
2 av 3
Efter årsmötet lämnade många sverigedemokrater sina uppdrag i Blekinge. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Richard Jomshof försökte lugna ner arga avhoppare i Blekinge.
3 av 3
Richard Jomshof försökte lugna ner arga avhoppare i Blekinge. Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX

Halva kommunföreningen lämnade sverigedemokraterna i Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg. Kritiken mot partiledningen är hård.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

BLEKINGE. Krisen inom sverigedemokraterna fortsätter. Nu har gräsrötterna surnat till rejält och det i partiets starkaste fäste - Blekinge.

Efter helgens årstmöte betämde sig halva kommunföreningen i Sölvesborg för att lämna partiet. Och nu hotar stora delar av Olofström att följa efter. Som Nyheter24 tidigare avslöjat beror avhoppen på ett stort missnöje mot partiledningen.

Lokalpolitiker ska jobba gratis

Anledningen till de senaste avhoppen är partitoppens höga löner. Partiledaren Jimmie Åkesson och partisekreteraren Björn Söder tar ut en extra lön från partiet samtidigt som de får 56 000 i arvoden för att sitta i riksdagen.

Partilönerna för Åkesson och Söder ligger på 36 000 respektive 24 000 kronor. Samtidigt som lokala politiker föväntas arbeta gratis.

Inför helgen försökte riksdagsledamoten Richard Jomshof åka runt i Blekinge och lugna förbannade sverigedemokrater.

Något som uppenbarligen misslyckades.

– Richard Jomshofs förklaring är att det är synd om Jimmie eftersom han måste ha Säpovakter och att han därför ska ha mer pengar i lön, säger sd-politikern Stig Werner till Expo.

Partistöd till riks

I Blekinge finns ett starkt missnöjet med att stora delar av partistödet ska skickas till riksorganisationen. Och nu höjs röster från andra delar av Sverige. I Västra Götaland och disktrikt Syd börjar det knaka i gräsrötternas fogar.

Stig Werner var tidigare ledare för (sd) i Karlshamn - men har nu lämnat partiet.

Anledningen är återigen partitoppen.

– Totalt var vi fem som lämnade kommunföreningen i Karlshamn, det finns två kvar numera, säger Stig Werner.

I Olofström sitter några av medlemmarna kvar, men det beror på Thomas Fredriksson uppger Werner.

– Jag uppmanade alla att stanna kvar och fortsätta arbeta, vi kan göra mer skillnad inom partiet än utanför, säger Tomas Fredriksson till Expo.

"Diktatur i Nordkorea"

Fredriksson är dock trött på partiledningens sätt att sköta partiet. Han beskriver det som "En diktatur som i Nordkorea" och hänvisar till en händelse på årsmötet.

Där delades det nämligen ut en lista på godkända namn som deltagarna kunder rösta på till nya disktriktstyrelsen.

– Det var Richard Jomshof som låg bakom listan. Stig Werner som var sammankallande i valberedningen blev avpolleterad och ersatt av två yngre killar som inte hade någon aning om vad de höll på med, säger Fredriksson.

"Får skylla sig själv"

Det är i dag osäkert om det finns några medlemmar kvar i Olofström. Fredriksson har nämligen fullt upp med att mana till lugn och ro.

– Egentligen ville jag inte diskutera det här utåt, det var Richard Jomshof själv som gick ut med ett pressmeddelande. Han satte bollen i rullning och nu får han skylla sig själv, säger Tomas Fredriksson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela