Liza Marklund polisanmäld

Elisabeth Lönnberg-Hermon som drev stiftelsen Trossen polisanmälde Liza Marklund för förtal den 28 januari.


Elisabeth Lönnberg-Hermon som drev stiftelsen Trossen polisanmälde den 28 januari Liza Marklund för förtal, skriver nättidningen Sourze. Polisanmälan gäller tre uttalanden som Liza Marklund gjorde under 2008 och 2009.

Marklund ska ha antytt i SR:s program Medierna att Lönnberg-Hermon fått miljontals kronor från socialtjänsten för att driva Trossen, pengar som hon anklagas för att ha delvis ha behållit själv. Dessa uttalanden ska ha skett i februari repektive maj 2008.

Det tredje uttalandet som Marklund polisanmälts för ska ha skett under en intervju med TV4-journalisten Anders Pihlblad. Enligt Lönnberg-Hermon anspelade Marklund under intervjun att Lönnberg-Hermon skulle ha varit psykiskt sjuk 1992 och därmed inte var i tillräckligt bra skick för att driva Trossen enligt föreskrifterna.

Lönnberg-Hermon, som hängdes ut som bedragare i Marklunds böcker Paradiset och Asyl, utkom förra året med sin bok Vingklippt där hon slår tillbaka mot anklagelserna om bedrägeri och missbruk av utsatta kvinnors förtroende när hon drev Trossen.

Lönnberg-Hermon har tidigare uttryckt sig starkt om Liza Marklund i en intervju med Nyheter24 den 15 januari.

– I mycket av det hon skrivit har hon hänvisat till artiklarna som hon skrev om mig och hela Trossenhistorien. Och dessa var inte sanningsenliga. En grundlig polisutredning kan bekräfta att hon ljög, fullständigt. Ändå fortsätter hon att skriva om det som om det vore sant. Hon har ju dessutom fått alla papper från åklagarmyndigheten, säger Elisabeth Hermon-Lönnberg till Nyheter24.

Som Nyheter24 tidigare skrivit har Lönnberg-Hermon även JK-anmält Liza Marklund för brott mot källskyddet.

– Under samtalen med Liza Marklund påtalade jag tydligt vikten av att inte min identitet fick röjas om hon skulle skriva om mig och stiftelsen Trossen, skrev Elisabeth Hermon i sin anmälan till JK.

Men den gången klarade sig Marklund undan åtal. Justitiekanslern menade att Marklund kan ha gjort sig skyldig till brott mot källskydden, men då brottet redan var preskriberat måste anmälan läggas ner.

”Förundersökning ska således på grund av preskription inte inledas”, skrev justitiekanslern i sitt beslut.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man dömd för barnvåldtäkt

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.