Tisdag 17 Maj
Stockholm

Han sköts i ansiktet framför barnen

Xheladin Purava ansågs länge vara näste toppgangster i Naserligan men startade efter en konflikt i en egen rörelse. Dömdes 2008 för anstiftan till mordförsök på Ali Reza Dashti Pour, ledare för Tigrarna i Göteborg.
1 av 5
Xheladin Purava ansågs länge vara näste toppgangster i Naserligan men startade efter en konflikt i en egen rörelse. Dömdes 2008 för anstiftan till mordförsök på Ali Reza Dashti Pour, ledare för Tigrarna i Göteborg. Foto:
Xheladin Purava blev 42 år gammal. På lördagen avrättades han på öppen gata.
2 av 5
Xheladin Purava blev 42 år gammal. På lördagen avrättades han på öppen gata. Foto: Adam Ihse / SCANPIX
Flera personer blev vittnen till den kallblodiga avrättningen. Gärningsmannen, lång och gänglig, flydde till fots till en väntande moped.
3 av 5
Flera personer blev vittnen till den kallblodiga avrättningen. Gärningsmannen, lång och gänglig, flydde till fots till en väntande moped. Foto: Adam Ihse / SCANPIX
Mopeden hittades senare totalförstörd sedan gärningsmannen bränt upp den.
4 av 5
Mopeden hittades senare totalförstörd sedan gärningsmannen bränt upp den. Foto: Adam Ihse / SCANPIX
Xheladin Purava är sedan länge ett känt namn för Polisen. Nu misstänker polisen att motivet bakom lördags mord är hämnd.
5 av 5
Xheladin Purava är sedan länge ett känt namn för Polisen. Nu misstänker polisen att motivet bakom lördags mord är hämnd. Foto: Adam Ihse / SCANPIX

Gangsterprofilen skulle till simskolan med sina barn när han attackerades. Med sex skott avrättades Xheladin Purava på öppen gata.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fakta: Gansterbossen

 

GÖTEBORG. Xheladin Purava, 42, är på väg ut från Hemköps mataffär när en mörkklädd man springer fram och avlossar flera skott.

Sex skott träffar 42-åringen. Ett rakt i hjärtat och fem i ansiktet. Polisen bedömde det som lönlöst med hjärt- och lugnräddning. Xheladin Purava fördes till sjukhus där han senare dödförklarades.

Gärningsmannen, lång och gänglig, flyr till fots från platsen. Längst upp på gatan står en moped, som senare hittas totalförstörd efter att gärningsmannen tänt eld på den.

Flera personer blir vittnen till den hänsynslösa avrättningen på Erik Dahlbergsgatan centrala Göteborg.

42-åringens fru och mamma till barnen hörde skotten från parets lägenhet. När hon tittade ut genom fönstret kunde hon se hur gärningsmannen gick fram till den skottskadade 42-åringen och avrättade honom.

– Hur kan man skjuta nån framför hemmet? När frun och barnen ser allt? Är det mänskligt? säger hon till Göteborgs-Tidningen.

En hämnd

Xheladin Purava var länge aktiv i den våldsamma och fruktade Naserligan. Han ansågs länge vara en arvtagare till självaste grundaren Naser Dzeljilji. Men sedan Purava hamnat i konflikt med ledaren startade han sin egen rörelse.

– Han är känd av oss sedan tidigare, men jag kan inte säga något om vilka spår vi arbetar på, säger Ulf Edberg, presstalesman vid Göteborgspolisen, till Nyheter24.

Tigrarna

För sex månader sedan släpptes Xheladin Purava från fängelse där han avtjänat ett straff för anstiftan till mordförsök på Ali Reza Dashti Pour, ledare för den kriminella gruppen Tigrarna i Göteborg.

En källa inom Västra Götalands-polisen, med insyn i utredningen, bekräftar för Nyheter24 att polisens huvudteori är att det handlar om en uppgörelse inom kriminella kretsar.

Men officiellt lägger polisen locket på.

– Jag kan inte kommentera det, vi håller just nu på med att sammanställa alla förhör och planera arbetet framöver, säger Ulf Edberg till Nyheter24.

Gängvåld

Polisen i Göteborg fruktar nu att ett nytt gängkrig ska bryta ut. För tre år sedan skakades staden av ett tiotal skottlossningar på två veckor.

Mycket talar nu för att ett nytt gängkrig är på väg att blossa upp. För två veckor sedan utbröt en skottlossning mitt bland caféer och restauranger på Hisingen.

– I samband med det avlossades flera skott och det var från mer än ett vapen, sa polisens presstalesman Ulf Edberg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela