Millenium triologin med Lisbeth Salander i en av huvudrollerna ger inte en rättvis bild av Sverige.
1 av 3
Millenium triologin med Lisbeth Salander i en av huvudrollerna ger inte en rättvis bild av Sverige. - Foto: ALL OVER PRESS
Kungen och drottningen tycker att Stieg Larssons bild av Sverige är felaktig.
2 av 3
Kungen och drottningen tycker att Stieg Larssons bild av Sverige är felaktig. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Expolischefen tycker att kungaparet delvis har fel i sin kritik.
3 av 3
Expolischefen tycker att kungaparet delvis har fel i sin kritik. - Foto: Anders Wiklund/FLT-PICA

Kungaparet får mothugg efter Stieg Larsson-kritiken

Expolischefen och Efterlysts expert Tommy Lindström håller inte med kungen och drottningen.


STOCKHOLM. Kungen och Drottningen sågar Stieg Larssons bild av Sverige. I en intervju med den Polska tidningen Gazeta Wyborcza hävdar kungaparet att Millenium-triologin ger en osann bild av Sverige.

I intervjun säger kungaparet bland annat att böckerna är "mer skrämmande än muntra" och att det mörka kriminella Sverige inte är en rättvis beskrivning av vårt land.

Expolischefen Tommy Lindström är expert i programmet Efterlyst och han har sett Millenium-serien på film. Lindström blev själv inte lika förvånad över böckerna som kungaparet blev och berättar att det Lisbeth Salander utsätts för faktiskt händer i Sverige.

– Det är ingen hemlighet det som händer med den lilla flickan i filmen. Att hon utnyttjas och blir dåligt behandlad av psykologen och sin gode man är ingen nyhet. Det har hänt tidigare och det kommer att ske igen, säger Tommy Lindström till Nyheter24.

Det finns heller ingen tvekan om att brottsligheten som beskrivs i böckerna inte är överdriven. Och att det finns journalister som Mikael Blomqvist är det inga tvivel om. Det kungen och drottningen blivit lurad av är snarare tiden.

– Filmerna och böckerna görs ju på ett sådant sätt att man får med mer på en dag än i vanliga livet. Det blir en svartmålning av samhället, säger han.

Bitte Olsson är pressansvarig för Visit Sweden som är Sveriges officiella sida för turism. Hon tycker snarare att Stieg Larssons böcker för med sig mer gott än ont för Sverige.

– Milleniumtrilogin har satt Sverige på kartan. Vi har använt oss av böckerna i vår marknadsföring. Det finns ett stort intresse för böckerna och de har givit oss mycket, säger hon till Nyheter24.

Trots att hon håller med om att bilden av Sverige är bitvis mörk, vill hon framhäva en ny typ av hjälte som kommit fram. 

– Lisbeth Salander jämförs med Pippi Långstrump och hon har blivit en förebild för fler kvinnor runt om i världen. Visst är böckerna bitvis otäcka, men det finns en vardagsrealism och man får en bild av Sverige som man kanske inte förväntar sig, säger hon till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!