Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson och partiledare Göran Hägglund är nog inte lika glada över det senaste opinionsläget.
1 av 3
Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson och partiledare Göran Hägglund är nog inte lika glada över det senaste opinionsläget. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Michael Arthursson gratulerar partiledaren Maud Olofsson till tio år på posten. Kan hon få centern på rätt köl igen?
2 av 3
Michael Arthursson gratulerar partiledaren Maud Olofsson till tio år på posten. Kan hon få centern på rätt köl igen? - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Trots att moderaterna äter väljare från småpartierna finns det till synes ännu inga sprickor inom alliansen.
3 av 3
Trots att moderaterna äter väljare från småpartierna finns det till synes ännu inga sprickor inom alliansen. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Trots opinionsras – c och kd vill inte svika alliansen

Opinionsläget är konsekvent dåligt för regeringens småpartier. Är det dags att lämna alliansen?


Opinionsläget för riksdagspartierna

Kristdemokraterna
3, 8 (S) 4, 1 (UN) 3, 6 (YG)

Moderaterna
32, 5 (S), 32, 3 (UN) 35, 1 (YG)

Folkpartiet
6, 0 (S) 6, 5 (UN) 5, 9 (YG)

Centerpartiet
4, 0 (S) 4, 0 (C) 3, 7 (YG)

Miljöpartiet
9, 8 (S) 8, 9 (UN) 9, 9 (YG)

Socialdemokraterna
31, 2 (S) 30, 7 (UN) 30, 3 (YG)

Vänsterpartiet
5, 4 (S) 4, 9 (UN) 4, 4 (YG)

Sverigedemokraterna
6, 6 (S) 7, 7 (UN) 6, 6 (YG)

Siffrorna är procentenheter av väljarstödet. Opinionsunderökningarna har gjorts under april-maj.

S: Sifo. UN: United Minds. YG: YouGov.

Samtidigt som moderaterna seglat förbi socialdemokraterna som Sveriges största parti tappar allianskamraterna rejält i de flesta opinionsmätningarna efter valet.

Centerpartiet och kristdemokraterna riskerar båda att åka ur riksdagen om ingen förändring sker. Frågan är om det inte är dags att slå sig ur allianslojaliteten för att få mer utrymme?

 

Stannar för att samarbetet är bra för Sverige

Centerns partisekreterare Michael Arthursson medger att alliansen i viss mån blivit ett problem för partiet, åtminstone opinionsmässigt.

– I områden där vi normalt sett är starka har moderaterna vunnit mark och vi tappat. Men alliansen fungerar fortfarande bra för Sverige, säger han till Nyheter24.

Samtidigt påpekar Arthursson att partiet nått stora framgångar i Stockholm de senaste två valen tack vare samarbetet.

Ett parti som krisar än mer är kristdemokraterna. I två av de tre senaste undersökningarna får de mindre än fyra procent av väljarstödet.

Även här följdes ett dåligt val av en stor intern diskussion som ännu inte gett något tydligt resultat utåt sett. Men partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson tror inte att lösningen på problemet är att lämna alliansen.

– Att sitta för sig själv i ett hörn passar inte oss. Väljarna tycker att alliansen är bra. Däremot måste vi tydliggöra vår roll, säger hon till Nyheter24.

 

"Vi har suttit i slutna rum"

Efter centerns valanalys konstaterades det bland annat att man lagt för lite kraft på opinionsbildning samt dialog med väljarna.

– Tidigare har vi utgått från vad vi själva tyckt inom centerpartiet, nu ska vi samtala och lyssna mer på folket, säger Michael Arthursson (c).

Även kristdemokraterna ska nu lyssna mer på vad väljarna har att säga och vilka problem som är relevanta för partiet att lösa.

– Ibland har vi suttit i slutna rum och kommit på finurliga lösningar utan att veta på vilka problem, säger Acko Ankarberg Johansson (kd).

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!