Fredag 27 Maj
Stockholm

"Det handlar om företagsspionage"

Wilhelm Unge, chefsanalytiker.
1 av 3
Wilhelm Unge, chefsanalytiker. Foto: David Magnusson / SvD / SCANPIX
Spionexperten Anders Jallai är förvånad över Säpos uppgifter.
2 av 3
Spionexperten Anders Jallai är förvånad över Säpos uppgifter. Foto: Jonas Forsberg
USA ett av länderna som spionerat i Sverige.
3 av 3
USA ett av länderna som spionerat i Sverige. Foto:

Anders Jallai blir överraskad av Säpos nya uppgifter och tror att det handlar om företagsspionage. USA ett av länderna som spionerat i Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Enligt Säpo spionerar 15 länder på Sverige och på svenska mål utomlands. Förvånansvärt många enligt spionexperten Anders Jallai.

– Det är ganska många länder. Det är som under Kalla kriget, säger Anders Jallai till Nyheter24.

Han har hittills trott att det bara är diktaturer som spionerar på Sverige. Men i och med de nya siffrorna hävdar Anders Jallai att det måste vara andra länder också. En förklaring till att de är så många som spionerar är att det handlar om ekonomisk spionage mot vissa företag. Enligt Anders Jallai kan några av företagen vara Ericsson, Saab och Borfors.

– Det här handlar inte om spionage mot försvarshemligheter utan jag tror att de vill åt hemlig teknik från de här företagen, säger Anders Jallai till Nyheter24.

Trots att 15 länder spionerar på Sverige så tror han inte att Sverige spionerar på något annat land. Det handlar snarare om att vi har underrättelseanalytiker som arbetar på ambassader runt om i världen.

– Det arbetar med omvärldsanalyser. Däremot så har vi fortfarande ett underrättelsebyte med till exempel CIA. Sedan vet jag att försvarets specialförband SOG kan samla in underrättelseinformation, säger Anders Jallai till Nyheter24.

Försvarsmakten är man dock förtegen och vill inte säga så mycket om hur de arbetar.

– Vi kommenterar inte vår underrättelseverksamhet och det gör inte andra länder heller, säger Marie Tisäter, informationsassistent, Försvarsmakten.

Säpo:s chefsanalytiker Wilhelm Unge bekräftar Anders Jallais teorier om spionage.

– Det är en kedja av aktiviteter som behövs. Vi har en omvärldsanalys där vi kollar på olika länder. Vad bedriver det för politik? Vilka underrättelsebehov kan det ha? Är ett land ute efter en viss teknologi? Finns det i Sverige? Här kanske vi borde vara lite vaksamma, säger Wilhelm Unge till Nyheter24.

Anders Jallai pratade om att det numera handlar om företagsspionage?

– Ja, det är mer civilt intresse än militärt. Under det kalla kriget var det oerhört centralt att hålla koll på Sveriges militära förmåga, militära förhållanden och politisk information kopplad till det militära. Krigshotet har sjunkit undan och nu är andra typer av politisk information viktig, säger han och fortsätter.

– I den globala världen vi lever i dag så finns det en mördande konkurrens för många företagen. Vi har högteknologi som länder vill ta del av, Säger Wilhelm Unge.

Spionerar Sverige på andra länder?

– Det kan jag inte uttala mig om. Det är dock ingen hemlighet att Sverige har en signalspanings underrättelseverksamhet. Det är tillåtet att spionera på signaler som går genom luften, säger Wilhelm Unge.

Kommentera
Kopiera länk
Dela