Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Festivalbesökarna får stå för polisnotan

Polisnota gör så att det blir dyrare biljetter.
1 av 2

Polisnota gör så att det blir dyrare biljetter.

Fredrik Persson/ SCANPIX

Where the action is i Göteborg kostar 167 000 kronor.
2 av 2

Where the action is i Göteborg kostar 167 000 kronor.

Claudio Bresciani / SCANPIX

Nyheter | 22/06/2011 13:29

Where the action is kan få betala 167 000 kronor för polisens insats under festivaldagen.

GÖTEBORG. En het debatt mellan festivalarrangörer och polisen har blossat upp i Göteborg. Inför årets festivalsäsong har polisen fått strikta order om att de måste börja ta betalt för sina insatser. Den 28 juni går Where the action is av stapeln med bland annat Coldplay som huvudakt. Tillsammans har polisen och deras jurister kommit fram till att deras insats kommer att landa på 167 000 kronor.

–  Vi har budgeterat för en poliskostnad. I slutändan blir våra biljetter alltid dyrare med nya kostnader, säger Patrick Fredriksson som tillhör festivalledning på Luger AB, till Nyheter24.

Polisens kalkyl är "vansinnig", menar arrangörerna. Medan polisen ser festivalen som en tillställning med massor av stök och bråk.

– Det här är rena fyllefester. Ska vi i samhället vara med och betala för det? Det är en aspekt jag tycker man kan lägga till i debatten, säger Thomas Karstorp, chef för operativa gruppen på länsordningspolisen, till Nyheter24.

Han får mothugg av Patrick Fredrisksson.

– Åh, herregud. Sa han så? Det är det jag menar. Först och främst har det absolut noll koll vad det här är för något. Det gör ingen analys av målgruppen. Det är allt annat än en fyllefest, säger Patrick Fredriksson.

I och med att Where the action is huvudartist är brittiska Coldplay så har polisen tänkt helt fel, enligt arrangören. Huvudmålgruppen är 27-28 åringar och det är inte intresserad av en fyllefest. Besökarna vill snarare samlas i parken och sitta och lyssna på sin favoritartist.

– Varför ska vi betala för något där 25 000 personer vill samlas och lyssna på en artist de gillar, säger Patrick Fredriksson.

Thomas Karstorp anser att det är lätt att komma in i en "tyck-diskussion" kring ämnet. Han menar att det är såhär lagstiftningen ser ut och att de i år har fått klara riktlinjer på att de ska ta betalt. Förra året var de snälla och gav festivalerna 75 procent rabatt då det var nytt att lagen skulle börja tillämpas och flera festivaler riskerade konkurs.

– Pengarna som vi får in från festivalen, tillfaller inte polisen utan de går in i statskassan. Lagstiftningen säger att de som ordnar en offentlig tillställning i vinstsyfte ska betala, säger Thomas Karstorp till Nyheter24.

UPPDATERAD: Thomas Karstorp har i efterhand ringt upp Nyheter24 och vill tillägga att han inte vill måla ut Where the action is som en fyllefest.