1 av 2
- Foto: Jan-Erik Henriksson/Scanpix
2 av 2
- Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Här använder vi Spotify mest

24 procent av svenskarna lyssnar på musik via Spotify minst en gång i veckan. I Uppsala lyssnas det mest och på Gotland minst.


Listan

Toppen:

Uppsala län 28 %

Stockholms län 26 %

Hallands län 26 %

Botten:

Kronobergs län 19 %

Norrbottens län 18 %

Gotlands län 18 %

Musikföretaget Spotify som erbjuder streamad musik har växt snabbt och fått svenskarna att överge sina CD-ställ.
2 900 000 miljoner svenskar har bytt ut CD-skivorna mot Spotifykonton och har numera tillgång till Spotify i hemmen. Var fjärde svensk använder tjänsten minst en gång i veckan. Och trots att flera musiktjänster som till exempel Wimp lanseras snart så har Spotify ett försprång.

– De var tidiga och det är ett imponerande antal användare som de fått ihop till i dag. Det kan nog bli tufft för de andra att slå sig in, om de inte paketerar sin lösning så att man får ännu mer utan att betala, säger Elisabeth Thörnsten Sveriges annonsörer, till Nyheter24.

Nu visar ny statistik var i Sverige Spotify används flitigast, enligt en undersökning av TNS SIFO och Sveriges annonsörer. Och det är gotlänningarna och norrbottningarna som använder Spotify allra minst. Endast 18 procent av svenskarna på Gotland och i Norrbotten lyssnar på Spotifys musik en gång i veckan. Det kan jämföras med 28 procent av Uppsalaborna.

– Statistiken visar att det är mycket storstäder och universitetsstäder som har högt användande och ofta är de snabbare att ta till sig ny teknik i de regionerna, säger Elisabeth Thörnsten till Nyheter24.

Spotify grundades 2006 av svenskarna Daniel Ek och Martin Lorentzon. I Spotifys arkiv finns över 13 miljoner ljudspår och låttitlar. Tio miljoner människor är idag registrerade som användare av Spotify. Av dem använder en miljon betalversionen och nio miljoner den reklamfinansierade tjänsten.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!