Fredag 17 Sep
Stockholm

Sd ska göra kritiskt granskande nyhetsprogram

Sverigedemokraterna ska växa genom en satsning på medier senare i höst.
1 av 3
Sverigedemokraterna ska växa genom en satsning på medier senare i höst. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Martin Kinnunen, här i ett tal 2007, säger att satsningen bland annat innehåller en nyhetsprogram med en självständig redaktion.
2 av 3
Martin Kinnunen, här i ett tal 2007, säger att satsningen bland annat innehåller en nyhetsprogram med en självständig redaktion. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
SJF:s ordförande Jonas Nordling tycker att det är bra om man har fler grupper representerade i en nyhetsredaktion.
3 av 3
SJF:s ordförande Jonas Nordling tycker att det är bra om man har fler grupper representerade i en nyhetsredaktion. Foto: Tomas Ohlsson / SJF

Sverigedemokraterna satsar på teve i höst där det egna partiet också ska kunna kritiskt granskas. Samtidigt ska redaktionen rekryteras från de egna leden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Youtubekanalen SD Webb TV

På Sverigedemokraternas youtubekanal går det mest att hitta olika inspelade tal och debatter. Från Almedalsveckan sände man dock en del live, till exempel talen av partiledaren Jimmie Åkesson och SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand.

"Expressen utnyttjar barnarbetare"-klippet har i nuläget cirka 7 800 views. Kanalen har för närvarande 800 prenumeranter.

STOCKHOLM. Sverigedemokraterna sätter nu igång sin egen nyhetsbevakning som även ska granska det egna partiet. Men journalisterna ska rekryteras från sd själva.

– Meningen är att de ska agera som ett vanligt nyhetsprogram och inte vara så kopplat till partiet. De ska även kunna kritiskt granska sverigedemokraterna, säger partiets pressansvarige Martin Kinnunen till Nyheter24.

I nuläget bygger sd upp redaktionen och de söker bland annat en redaktionschef. Finansieringen av satsningen kan bli ett hinder, därför vill man rekrytera sverigedemokrater som sedan ska utbildas till journalister.

– Vi måste utnyttja det krafter vi har. Till exempel göra vår egen personal professionell i stället för att ta in professionell personal utifrån, säger Kinnunen.

"Bra att ha fler grupper representerade"

Det behöver dock inte utgöra något problem för den journalistik som SD-TV ska producera menar Journalistförbundet (SJF).

– Poängen är inte var man rekryterar utan hur man arbetar. Men om ambitionen är att ha en allsidig bevakning är det bra att ha fler grupper representerade, säger SJF:s ordförande Jonas Nordling till Nyheter24 och fortsätter.

– Vill de bedriva en journalistisk verksamhet är de välkomna att vända sig till oss om de vill ha en dragning i yrkesreglerna.

Almedalsveckan "en försmak"

Sd:s kommande mediesatsning avslöjades tidigare i år och under våren har den smugit igång via partiets webbtevekanalyoutube.

Under Almedalsveckan stod den ännu inte helt sammansatta redaktionen för sitt första "scoop" när de i ett reportage hävdade att Expressen avlönar 11-åringar för att dela ut tidningar, trots att man måste vara 13 år för att få jobba.

– Det här var lite av en försmak, säger Martin Kinnunen om SD-TV:s bevakning från Almedalen.

Strömningar av partipress och andra medier med direkt politiskt stöd verkar vara på uppgång. Nyheter24 har tidigare skrivit om det moderata bolag, med partisekreterare Sofia Arkelsten som ordförande, som utbildar borgerliga ledarskribenter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela