Iranska studenter lurade på pengar

Den svenska högskolan vet inte om de kommer betala tillbaka.


Runt 420 000 kronor har betalats ut till två professorer av iranska doktorandstudenter under flera år.

Nu har Mälardalens högskola anmält professorerna till Statens ansvarsnämnd. Det var i fjol som högskoleledningen fick upp ögonen för att professorna krävt 30 000 kronor av en iransk student.

Trots att det är gratis att studera på universitet och högskola har alltså professorna krävt pengar av studenterna. Enligt anmälan hade professorna utformat ett eget dokument som sänts över till studenten i Iran och krävt honom på 30 000 kronor.

Men enligt högskolan vet de inte om studenterna kommer få tillbaka sina pengar.

– Vi får titta på det. Vi vet inte än, säger rektorn till DN.

Högskolan vill att den ena professorn får en varning. Den andra ska få sin lön krympt med en fjärdedel under en månads tid, skriver DN.

Skrivet av:

Senaste nytt

Minskad tillväxt i tjänstesektorn

Borde du virusskydda dina barns gamla smartphone?

Gav du din gamla jobbtelefon till barnen? Det kan innebära en rejäl säkerhetsrisk – och hackare kan komma åt både ditt barns, dina egna och ditt jobbs känsliga uppgifter. Hackare blir mer sofistikerade, medan de äldre mobilernas operativsystem inte uppdateras. Och ett antivirusprogram kanske inte räcker som skydd.

Riksrevisionen: Avveckla Allmänna arvsfonden

Allmänna arvsfonden bör avvecklas, anser Riksrevisionen i en granskningsrapport. Enligt granskningen får fonden in mer pengar än den hinner dela ut. Dessutom är kontrollen av vilka organisationer som söker bidrag otillräcklig.

Polisen i Ljungby rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Ljungby", skriver polisen på sin hemsida.

Därför kan du inte se din deklaration hos Skatteverket

Skatteverkets hemsida var under måndagen överbelastad och även på tisdagsmorgonen är det svårigheter att komma in på sajten.

Kraftigt vinstlyft för Scania

Det blev ett kraftigt vinstlyft för Södertäljebaserade lastbilstillverkaren Scania i fjärde kvartalet. Men orderingången viker nedåt.